Tudomány

Eddig sosem látott nukleáris robbantásos felvételeket hoztak nyilvánosságra

Több évtizednyi titkosítás után végre újraminősítettek néhány nukleáris robbantást bemutató felvételt. Az Egyesült Államok fegyverkísérleteit megörökítő filmek az emberiség egyik legsötétebb korszakából származnak.

A Lawrence Livermore National Laboratory (LLNL) adatai szerint 1945. és 1962. közt nagyjából 10 000 felvételt készítettek nukleáris fegyverkísérletekről. Az elmúlt öt évben Greg Spriggs, az LLNL szakértője kutatócsapatával ilyen filmeket gyűjtött, hogy átvizsgálja, elemezze és újraminősítse azokat, mielőtt a tekercsek súlyosan rongálódnának.

Eddig megközelítőleg 6 500 ilyen felvételt sikerült azonosítani, ezekből 64-et hozott most nyilvánosságra az LLNL. 

Spriggs szerint csapatával versenyt fut az idővel, mivel a tekercsek bomlási folyamata miatt a filmek idővel használhatatlanná válhatnak.

Az ember érzi az ecet szagát, amikor kinyitja a dobozokat, ami az egyik mellékterméke ezen filmek bomlásának

– állapította meg a kutató. A szakértő hozzátette, tudják, hogy a felvételek jelenleg azon a határon vannak, mely után teljesen tönkremennek. Éppen ezért a cél a digitalizálás, ugyanis hiába próbálják a legkörültekintőbben kezelni a tekercseket, idővel egészen biztosan megsemmisülnek. Szerencsére, a projekt épp jókor indult meg, így van esély a páratlan dokumentumok megóvására.

A történelmi jelentőség mellett a felvételek azért is fontosak, mert segítségükkel a hidegháború utáni időszak tudósai jobban megérthetik a nukleáris fegyverek hatásait. Ez elsősorban azért elengedhetetlen, hogy kiderüljön, elég riasztó-e még az Egyesült Államok egyre öregedő nukleáris arzenálja – a fegyverek célja ugyanis elsősorban az, hogy elrettentsék a többi országot az esetleges támadásoktól.

A felvételek és a korabeli feljegyzések összehasonlítása után Spriggs arra jutott, hogy néhány publikált adat hibás volt. Több mint ötven évvel ezelőtt a kutatóknak nem voltak megfelelő eszközeik a robbanás tűzlabdájának és lökéshullámának elemzéséhez.

A felvételek elkészítésekor viszont a kameratechnológia már egész fejlett volt, ráadásul több kamerát és több szöget is használtak a kísérletek rögzítéséhez. Éppen ezért a korszakban nagyjából 1 000 tudósra volt szükség a filmek részletes elemzéséhez. Szerencsére napjainkban ezt a munkát sokkal gyorsabban, pontosabban és olcsóbban tudják elvégezni a számítógépek.

Spriggs szerint egyes számadatok akár 20-30 százalékot is tévedtek. A kutatók a hibák kiszűrése mellett olyan részleteket is megfigyeltek, melyek elkerülték elődjeik figyelmét.

Az eddig nyilvánosságra hozott felvételeken földalatti robbantások bombafelhőit rögzítették. Az egyik videón például az LLNL első sikeres kísérlete, a Tesla teszt látható, amely a Teáskanna hadművelet része volt.

A szakértők szerint további két évre lesz szükség az összes film átvizsgálásához, az analízis és az újraminősítés pedig még ennél is tovább tarthat. Spriggs úgy véli, kutatásuk hosszú távú célja az, hogy soha többé ne használjanak nukleáris fegyvereket.

(Live Science)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik