Tudomány

Tengeri uborkára vadászott, atombombát talált

A kanadai Brit Columbia partjainál búvárkodott az a férfi, aki egy több évtizede eltűnt amerikai nukleáris fegyvert találhatott meg.

A Kanadai Királyi Tengerészet most megpróbálja kiemelni a rejtélyes tárgyat, hogy megbizonyosodjon róla, hogy az valóban a Mark 4-es bomba. A fegyvert 1950-ben engedték ki egy bombázóról, mielőtt a repülőgép lezuhant volna.

Sean Smyrichinsky épp egy vízalatti robogóval vadászott tengeri uborkákra a Pitt-sziget közelében, amikor megpillantotta a furcsa objektumot. A félbevágott bagel formájú, matrac nagyságú test felfedezése után a férfi egyből feljött a felszínre, és beszámolt társainak a különös felfedezésről. Smyrichinsky először azt hitte, egy UFO-t talált.

Miután kiért a partra, megpróbálta kideríteni, hogy mi lehetett a furcsa tárgy. Hallott egy történetet egy Convair 36-B bombázóról, amely Alaszkából indult el, majd Brit Columbia felett technikai okok miatt kigyulladt és lezuhant. A gép egy teszten vett részt, melynek során ellenőrizték, hogy elbírja-e azt a 4 900 kilogrammos bombát, amely a korábban Nagaszakinál is használt Kövér emberhez volt hasonló.

A hivatalos jelentés szerint a legénység ejtőernyők segítségével időben elhagyta a repülőt, míg maga a gép a Csendes-óceánba zuhant. Néhány évvel később azonban a szárazföld belsejében megtalálták a roncsokat. Az Egyesült Államok később beismerte, hogy elvesztette a repülő fedélzetén szállított fegyvert, ezzel a Mark 4-es lett az első bomba azon a listán, melyen az amerikai hadsereg a nukleáris fegyverekkel történt baleseteit jegyzi. A nyilvántartást később Törött nyíl kódnévvel látták el.

A gép tehát megkerült, egy rejtély azonban továbbra is maradt: vajon mi történhetett a bombával? Bár a legelterjedtebb elképzelés szerint a fegyver a felrobbant, mára sokkal valószínűbb, hogy még mindig ott van valahol az óceánban.

Miután Smyrichinsky értesült a repülő történetéről, rákeresett az interneten az érintett bombára, és a képtalálatok alapján megállapította, hogy hasonló testet látott az óceánban. Az, hogy valóban a Mark 4-esről van-e szó, a kiemelés után fog kiderülni.

Bár bizonyára nem megnyugtató atombombát találni a vízben, a szakértők szerint a férfi nem volt valódi veszélyben. A Mark 4-es ugyanis valószínűleg nem tartalmaz radioaktív anyagot, mivel csak egy teszthez használt modell volt.

Egyébként nem ritka, hogy valaki bombát találjon a hullámok alatt. Egyes becslések szerint 1919. és 1980. közt nagyjából 5 millió tonnányi vegyi fegyver tűnt el az óceánban.

(Via: Live Scince)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik