Tudomány

Egész olcsón megúszhatja a NASA Trump megszorításait

Trump első költségvetési kérelme alapján úgy tűnik, a NASA nem szenved el olyan költségvetés-csökkentést, mint a többi szövetségi ügynökség. A szervezet jövőre 19,1 milliárd dollárral fog gazdálkodni - ez 200 millió dollárral kevesebb, mint a 2016-os büdzsé.

Bár a NASA folytathatja azt a munkát, melyet az elmúlt évek során végzett, azért így is lesznek olyan területek, melyek kevesebbet kapnak jövőre. Robert Lightfoot, a NASA adminisztrátora szerint a megszorítások ellenére elég anyagi forrásuk lesz a legfontosabb feladatok végrehajtására.

Igaz, bizonyos vitatott missziókat így is törölni fognak. Ilyen az Asteroid Redirect Mission is, melynek célja az volt, hogy Hold körüli pályára állítson egy aszteroidáról leválasztott kőzetdarabot. A missziót ugyan nem valósítják meg, de az ahhoz kifejlesztett technológiákat megtartják, más programban fogják újrahasznosítani.

A Jupiter holdjára, az Európéra tervezett látogatást szintén törlik. Ugyanakkor az Europa Clipper misszió, melynek célja a jeges égitest megközelítése, átvészelheti a megszorításokat. Emellett az emberi küldetések is maradhatnak, tehát továbbra is van esély arra, hogy eljussunk a mélyűrbe vagy a Marsra.

A költségvetési kérelem kihangsúlyozza, hogy a NASA kiemelt feladata az együttműködés a magánszervezetekkel. Az állami-magán partnerség kiszélesítése és támogatása ugyanis a jövőbeli amerikai polgári erőfeszítések alapja lehet.

A legnagyobb változások a NASA programjaiban fognak megjelenni. Míg a bolygótudományi programokra jövőre több, addig a Föld vizsgálatára kevesebb pénz jut majd. Sőt, bizonyos, a bolygónk kutatásával kapcsolatos kezdeményezéseket teljesen megszüntethetnek – így például a szénkibocsátás elemzésével foglalkozó küldetést is.

Megszorításokon esik át az oktatási program is, amely a költségvetési kérelem szerint eddig sok olyan feladatot végzett, mellyel a hivatal más részlegei is foglalkoztak. A terv az, hogy a jövőben a program minél inkább csak az oktatásra koncentráljon.

Az elnöki költségvetési kérelem általában igen hosszú alkudozás után születik meg az érintett szervezet – jelen esetben a NASA – és az Ügyviteli és Költségvetési Hivatal közt. Maga a kérelem azonban nem biztosít forrásokat az űrhivatal számára. A javaslatot előbb a képviselőház, majd a szenátus is megvizsgálja, a végső döntést pedig csak később hozza meg a Kongresszus.

(The Verge)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik