Tudomány

Vérrel írt üzenetet dobott ki a Tisza

Bihari Dániel
Bihari Dániel

tud újságíró. 2017. 02. 08. 12:10

A palackpostát 1962-ben találta meg egy kisfiú, az üzenet lényege ez volt: "Magyarok! Segítsetek!"
Korábban a témában:

Páratlan és megható dokumentumot állított ki a szegedi Móra Ferenc Múzeum: egy 1956-os szabadságharcos vérrel írott segélykérő levelét. Sem a “szerzőről”, sem körülményeiről nem tudunk semmit, az üvegpalackba rejtett üzenetet 1962 májusában egy akkor hatodik osztályos diák találta meg a Tiszában Zentánál.

Azt sem tudjuk pontosan, hogyan került a zentai múzeumba, amelynek raktárában hevert évtizedekig, most tőlük kapta kölcsön a szegedi gyűjtemény. Mégis, mi történhetett? Medgyesi Konstantin történészt, muzeológust, a Móra Ferenc Múzeum tudományos igazgatóhelyettesét kérdeztük.

“Segítség! Véremmel írok!”

Mielőtt azonban megpróbáljuk rekonstruálni az eseményeket, lássuk magát az üzenetet. Nem könnyű olvasni, a kép alatt idézzük.

Forrás: Móra Ferenc Múzeum

1956. XI. 15. Magyarok! Segítség! Az oroszok nemsokára ki fognak végezni és társaimat is, mert Magyarok vagyunk. Itt a Tisza Partján. Harcolunk a szabad Magyarországért! HAZÁÉRT! Míg elmentek, megírtam ezt. Vizesüvegembe tettem. Kifogyott a töltő tollam. Segítség! Véremmel írok! Csongrádtól 3 km északra a füzesben. Magyarok! Szabadítsatok ki!

Egészen biztos, hogy fenti sorokat valaki tényleg vérrel írta, és a történész szerint hiteles az 1956. novemberi keltezés is. Valós lehet ugyanis, hogy a palackposta hat évig – 1962-es megtalálásáig – meg-megakadva hánykolódott a Tiszán, mire Csongrádtól Zentáig csorgott. Még akkor is, ha Csongrád alatt itt valószínűleg nem a várost, hanem a megyehatár országhatárral egyező szakaszát kell érteni – emeli ki Medgyesi Konstantin.

Szabadságharcosokra vadásztak a határon

’56. november 4. után a szabadságharcosok még folytatták az ellenállást ahol tudták, majd egy részük nyugat, míg mások dél felé menekültek. Sokan Pécs irányába indultak, a Mecsekben még felvették a harcot a szovjetekkel – itt írtunk a “mecseki láthatatlanok” küzdelméről, valamint a Béla vagy Vadász néven ismert Kubicza János és csoportja szerencsés szökéséről.

Mások Bács-Kiskun megyén és Szegeden keresztül igyekeztek elérni Jugoszláviát. 1956 novemberének közepétől a szovjet Vörös Hadsereg és a magyar karhatalmisták már felfedezték e mozgásokat, és a megerősített határőrizet mellett a fegyveres szabadságharcosok nyomába eredtek.

Többször tört ki tűzharc, az elfogott forradalmárokat statáriális ítélkezés után a helyszínen kivégezték.

Bizonyítottan több ilyen történt, ám ezek az esetek máig az 1956-os forradalom és szabadságharc kutatásának fehér foltjai, magyar levéltárakból már csak a szerencse segítségével bukkanhat fel ide vonatkozó forrás. Moszkvában talán erről is rejtőzhetnek kulcsfontosságú iratok – jegyzi meg a történész.

Talán meghalt, kivégezték…

Visszatérve a vérrel írt üzenetre, tehát egy, a határ közelében bujkáló, esetleg sebesült szabadságharcos írhatta. Talán végső elkeseredésében, talán egy kétségbeesett kiáltásként az utókornak – segítséget józan paraszti ésszel nyilván nem remélhetett.

Mint már említettük, nem tudjuk, ki volt ő, egyedül volt-e vagy sem, illetve hogy mi lett vele. Talán meghalt, kivégezték, de az is lehet, sikerült átjutnia Jugoszláviába. Esetleg ma is él. Medgyesi Konstantin reméli, hogy a kiállítás és a sajtóhírek hatására jelentkezik valaki, aki további információval szolgálhat.

A vérrel írt üzenet titkát csak egy ilyen beszámoló, az úgynevezett oral history lebbentheti fel.

(Kiemelt kép forrása: Móra Ferenc Múzeum)

vissza a címlapra

Kommentek

Legfrissebb videó mutasd mind

People gather next to flowers, candles and other items set up on the Las Ramblas boulevard in Barcelona as they pay tribute to the victims of the Barcelona attack, a day after a van ploughed into the crowd, killing 13 persons and injuring over 100 on August 18, 2017.
Police hunted for the driver who rammed a van into pedestrians on an avenue crowded with tourists in Barcelona, leaving 13 people dead and  more than 100 injured, just hours before a second assault in a resort along the coast. / AFP PHOTO / PASCAL GUYOT
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.