Tudomány

Anne Frankhoz köthető emléket találtak egy lengyelországi ásatáson

A sobibóri megsemmisítő tábor területén zajló legújabb ásatás során a holokauszt áldozatainak személyes tárgyai is előkerültek. A kutatók az ékszerek és órák mellett egy igen különleges nyakéket is találtak.

A lengyelországi Sobibór közelében létrehozott táborban egyes források szerint nagyjából 170 ezer embert öltek meg 1942. és 1943. közt. A lágerbe ezen időszak alatt lengyel, francia, német, csehszlovák, orosz, illetve holland zsidókat deportáltak.

A tábort egy felkelés után zárták be 1943 októberében Heinrich Himmler parancsára. A lázadás után a láger épületeit lerombolták, a területen utat építettek és fákat ültettek, hogy eltüntessék a tábor rémségeinek nyomait. A helyi ásatások 2007-ben kezdődtek meg, a legújabb munkálatokat Wojciech Mazurek, Yoram Haimi valamint Ivar Schute vezette.

A 2016 őszén zajló feltárás során azonosították azt a helyet, ahol a szakértők szerint a gázkamrába terelt emberek levetkőztetése és borotválása zajlott. Az itt megtalált személyes tárgyak feltehetőleg úgy maradtak fenn, hogy keresztülestek az épület padlóján, a tábor lerombolása során pedig a földbe kerültek.

Eddig egyetlen ehhez hasonló függőt ismernek

A kutatók ezen a területen egy Dávid-csillaggal díszített nyakláncot, egy női karórát, illetve egy Mózest ábrázoló üvegkarcolatos fém talizmánt találtak. A szakértők egy különleges függőt is felfedeztek, amely a véset alapján egy 1929. július 3-án, Frankfurtban született gyermekhez tartozott. A nyakéken egy Mazel Tov felirat, egy héber hé betű – amely Isten nevére utal -, valamint három kisebb Dávid-csillag látható.

Az ásatások során megtalált függő két oldala Kép: Yad Vashem
Az ásatások során megtalált függő két oldala Kép: Yad Vashem

A függő elemzése során a kutatók rájöttek, hogy a dísz sokban hasonlít arra a nyakékre, amely igazolhatóan Anne Franké volt. A Jad Vasem online adatbázisát használva a szakértők arra jutottak, hogy az ékszer feltehetőleg egy Karoline Cohn nevű lányhoz tartozott.

Az információk alapján Cohn a függőn is látható időpontban született Frankfurtban, majd 1941 novemberében került a minszki gettóba. Hogy a lány túlélte-e ezt az időszakot, nem tudni, az viszont igen valószínű, hogy a medálja valamikor 1941 novembere és 1943 szeptembere közt került a sobibóri tábor területére. A függőt itt vették el akkori tulajdonosától, ezután pedig a földbe került, ahol aztán 70 évig várt a felfedezésre.

Mivel Anne Frank és Karoline Cohn is Frankfurtban született, ráadásul nyakékeik is igen hasonlóak, a kutatók arra gyanakodnak, hogy a két lány családja rokoni vagy baráti kapcsolatban állt egymással. Ezen elmélet bizonyítására azonban újabb kutatásokra lesz szükség.

Az elmúlt évtizedben az ásítási helyszínen számtalan fontos lelet került elő, így személyes tárgyak, a tábori vasútállomás valamint a gázkamra maradványai.

A legújabb kutatás során azt az épületet tárták fel, ahol az áldozatok levetkőztetése és borotválása zajlott. A területen emellett olyan nyomokat is találtak, amelyek a tábor alaposan megtervezett lerombolására utalnak.

Havi Dreifuss, a Jad Vasem Nemzetközi Holokausztkutató Intézet lengyelországi szakértője szerint a feltárás sokat segít a holokauszt dokumentációjában, valamint a tábor működésének megértésében.

Az Izraeli Régészeti Hatóság munkatársa, Yoram Haimi hozzátette, a sobibóri ásatások jelentősége minden szezonnal egyre nő. Bár a nácik egykor mindent megtettek, hogy eltüntessék a tábor nyomait, a régészek napjainkban sokat dolgoznak azon, hogy megőrizzék az áldozatok emlékét.

(Via: Yad Vashem)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik