Nagyvilág

A náci Mengele csontjai tanítják a brazil medikákat

Emberek ezreit kínozta meg az őrült orvos sztereotípiáját megtestesítő Josef Mengele, aki Dél-Amerikában bujkált a háború után. Most a csontjai ismét előkerültek, de szokatlan módon használhatják fel őket.

Alig kezdődött el 2017, már szállították a brazilok az év egyik legbizarrabb sztoriját: brazil orvostanhallgatók ugyanis nem akárki csontjain tanulták az emberi anatómiát, hanem

Josef Mengele, a hírhedt auschwitzi náci orvos csontjain, aki zsidók ezrein végzett embertelen kísérleteket.

De hogy kerültek a maradványok a Sao Paulo-i Igazságügyi Orvosi Intézetbe? Dr. Daniel Romero Muñoz volt az, aki csapatával 1985-ben azonosította Mengele maradványait, és ugyanő kezdeményezte, hadd használhassa óráin a csontokat. Így amellett, hogy az egyik legismertebb náci háborús bűnös koponyáját tanulmányozhatják, Muñoz pedig hozzá elmeséli Mengele életét és rémtetteit.

Ha ezek a csontok beszélni tudnának

Mengele hosszú évek óta bújkált Dél-Amerikában, mivel körözték az ausschwitzi kegyetlenkedései miatt. Négy évtizede fulladt bele a tengerbe Sao Paulo partjainál. A tanár szerint menekülése is valamiért hozzátesz ahhoz, miért is az ő csontjain keresztül tanulnak anatómiát a hallgatói.

Mengele medencecsontján látni egy repedést például, erről el tudja mesélni az orvos-tanár, hogy Mengele azt egy auschwitzi motorbaleset során szerezte. A koponyáján, a baloldali arcsontban van egy pici rés, ami pedig egy orrmelléküreg-gyulladás következménye. Muñoz erről azt tudja, hogy a Mengelét sokáig rejtegető brazíliai német házaspár szerint a náci bűnösnek fogászati gondjai is voltak, tályogok csúfították el az ínyét.

Akiknek fáj Mengele feltámadása

Persze vannak még olyan holokauszt-túlélők, akiknek nem olyan egyszerű szembenézni Mengele újbóli felbukkanásával, még ha csak pár csontról van is szó. A 92 éves Cyrla Gewertz azt mondta,

túl sok fájdalmas emlékem van róla, és amit tett velem és másokkal Auschwitzban. Ezeket az emlékeket képtelen vagyok kitörölni az elmémből.

Gewertz túl sokat is találkozott Mengelével, aki vele is kísérletezett. Először forró, majd jéghideg vízbe kellett merülnie, és meg lett fenyegetve, hogy megölik, ha nem teszi meg. Állítása szerint látta, hogy egyszer a tetőről dobott le egy újszülöttet a “gonosz, perverz férfi”.

Egy hosszúra nyúlt menekülés

Mengele a háború után Argentínába menekült, Buenos Airesben élt tíz évig. Miután az izraeli titkosszolgálat, a Moszad emberei elfogták Adolf Eichmannt szintén Buenos Airesben, Mengele Paraguayba költözött, majd Sao Paulóban kötött ki. Itt a Magyarországról Brazíliába emigrált német pár, Wolfram és Lisolette Bossert bújtatták őt. Mint fentebb írtuk, 1969-ben elment úszni a tengerbe, de belefulladt a vízbe.

Fals néven, Wolfgang Gerhardként temették el. Pár évvel később a német hatóságok elfogták a pár egy levelét, amiben Mengele haláláról írtak. Értesítették a brazil hatóságokat. A testet 1985-ben exhumálták, nemzetközi csapat azonosította a maradványokat.

(Guardian)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik