Tudomány

A Csillagok háborúja egyik karakteréről nevezték el az új gibbonfajt

24.hu
24.hu

2017. 01. 12. 14:08

A Csillagok háborúja világában viszonylag gyakran tűnnek fel szőrös lények - gondoljunk csak mindenki kedvenceire, az evokokra. Éppen ezért elsőre talán nem is olyan meglepő, hogy az új majomfajt a történet egyik figurájáról nevezték el. Az már sokkal inkább, hogy pontosan melyik karakterről.
Korábban a témában:

A Dél-Kínában, Gaoligong hegyeiben felfedezett új faj tudományos neve Hoolock tianxing lett – a kínai eredetű kifejezés a menny mozgására utal. Mivel a gibbont leíró kutatócsoport tagjai nagy rajongói a Csillagok háborújának, a faj becenevet is kapott:

Skywalker hulok gibbon.

Mark Hamill, a névadó karaktert megformáló színész maga is kommentálta a megtiszteltetést egy tweetben:

A felfedezés azonban nem csupán a színész, de a rajongók érdeklődését is felkeltette, ennek köszönhetően számtalan remek tweet született. A következő például magyarázatot adhat arra, miért épp Luke nevét kapta az új jövevény:


Éppen csak felfedezték, de máris bajban van

Bár a gibbonfélék Mianmar, India, Kína és Banglades számtalan pontján megtalálhatóak, a szakértők szerint az új faj mégis igen különleges.

Az American Journal of Primatology-ban megjelent tanulmányban a kutatók arról számolnak be, hogy több kicsi, de annál jelentősebb különbség van az új gibbon és az eddig ismertek közt. Míg a többi hulok gibbon szemöldöke és szakálla is fehér szokott lenni, addig a Skywalker gibbon szőrzete ezeken a területeken kifejezetten sötét. A majom hívóéneke is egészen más, mint a korábban leírt gibbonféléké.

A Fan Pengfei, a Londoni Zoológiai Társaság munkatársa által vezetett kutatócsapat a majom mitokondriális DNS-ét, fogát és koponyáját elemezte, ennek köszönhetően sikerült megállapítani, hogy a H. tianxing egy egészen új faj. A felfedezéssel a szakértőknek egy igen szomorú, de szükséges döntést is meg kellett hoznia:

indítványozták a Természetvédelmi Világszövetségnél az új állat veszélyeztetetté nyilvánítását.

Dr. Samuel Turvey, a Londoni Zoológiai Társaság kutatója szerint a fajt – sok más délkelet-ázsiai kistestű majomhoz hasonlóan – súlyosan fenyegeti az élőhely zsugorodása és a vadászat. A szakértő hozzátette, fokozott figyelemre van szükség ahhoz, hogy megóvjuk Gaoligong egyedi ökoszisztémáját.

Csak remélni tudjuk, hogy a kutatóknak marad elég ideje az új faj megismerésére.

(Via: IFL Science)

vissza a címlapra

Kommentek

Legfrissebb videó mutasd mind

WASHINGTON, DC - JULY 24:  U.S. President Donald Trump waves as walks to Marine One while departing from the White House on July 24, 2017 in Washington, DC. President Trump is traveling to Beaver, West Virginia where is will speak to Boy Scouts at the at the 2017 National Scout Jamboree.  (Photo by Mark Wilson/Getty Images)
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.