Tudomány

Úgy tűnik, a homeopátia nem segít a haszonállatokon

A homeopátiás szerek emberi használatával kapcsolatban jó ideje fogalmazódnak meg a komolyabbnál komolyabb vádak, még a WHO is úgy gondolja, hogy az efféle készítményeknek semmi pozitív hatása sincs. Most egy új kutatás arra is rámutat, hogy a homeopátia nem csupán az emberek esetében haszontalan.

Néhány gazda a tények ellenére előszeretettel használja az állatainál a homeopátiás készítményeket. Nem valószínű, hogy az új, német szakértők által folytatott kutatás meggyőzi majd őket, mégis érdemes beszélni az eredményekről.

A szakértői csapat olyan korábbi munkákat vizsgált meg, melyek a homeopátiás szerek gazdaállatokra gyakorolt hatásait vizsgálták. Az elemzés bebizonyította, hogy az efféle készítményeknek használatának semmilyen kimutatható eredménye nincs. A kutatók 52 klinikai tesztet néztek meg, melyeket 1981. és 2014. közt folytattak.

A vizsgálatokból 22 mutatta ki, hogy a homeopátia hatástalan, 28 viszont azt bizonyította, hogy a szerek igenis segítenek. Igen ám, viszont akadt egy kis bökkenő: a 28 teszt jelentős részénél sikerült olyan mérési hibákat véteni, melyek komolyan befolyásolták a végeredményt.

Már korábban is felmerült az az elképzelés, hogy az állatok esetében igen veszélyes az ilyen készítmények használata. Tavaly áprilisban az EU egy olyan irányelvet fogalmazott meg, amely támogatta a homeopátiás szerek állatokon történő alkalmazását. Erre válaszul a Brit Állatorvosi Társaság elnöke megjegyezte, hogy a gazdáknak kötelessége az állatok fájdalmas betegségeinek enyhítése. A szakember hozzátette, a szerek súlyos hatással lehetnek az állategészségügyre és állatjólétre. A brit állatorvosok később együttesen is felléptek az irányelv ellen.

Az állatoknál használt homeopátia azért érintheti súlyosabban az élőlényeket, mert az emberekkel ellentétben náluk nem jelentkezhet placebohatás. Az embereknél viszont sok esetben éppen ez a felelős a szerek alkalmazása után megfigyelt pozitívumoknak.

El kell ismerni, hogy a homeopátiát igénybe vevő gazdák valóban jót akarnak. Az egyre nagyobb problémát jelentő túlzott antibiotikum-használat az egész világot érinti. Az egyre zsúfoltabb gazdaságokban gyorsabban terjednek a betegségek, az antibiotikumok széles alkalmazásával azonban több és több ellenálló baktérium jelenik meg. Éppen ezért sok állattenyésztő más megoldást keres.

Emellett a fogyasztók részéről is megjelent az igény az antibiotikum-mentes húsok fogyasztására – igaz, a legtöbb esetben az antibiotikummal kezelt állatok valójában éppen, hogy egészségesebbek. Emiatt a gazdák és a boltosok próbáltak a vásárlókhoz igazodni, így a pultokon is megjelentek az efféle húsok. Bizonyos esetekben ezeket a termékeket korábban homeopátiás szerekkel kezelték.

Az ilyen készítmények sok gazda számára egészséges és természetes alternatívának tűnnek. Ezt az elképzelést kutatások is alátámasztják, az új elemzés azonban bebizonyította: ezeknek a vizsgálatoknak a többsége téved.

A tesztek nagy részénél olyan hibákat fedeztek fel, mint amilyen az indirekt placebo – amikor nem az alanyok, azaz az érintett kutatások esetében az állatok, hanem a vizsgálatvezetők hisznek a készítmények hatásosságában. Az új analízis rámutatott: az eddig összegyűlt eredmények kevesek ahhoz, hogy kimondhassuk: a homeopátia használ az állatoknak.

(Via: Popular Science)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik