Tudomány

68 betegségből nullát gyógyít a homeopátia

A neves kutatóorvos kíváncsisággal állt neki a vizsgálatnak, de gyorsan elvesztette érdeklődését, ahogy világosak lettek az eredmények.

Terápiás zsákutcának nevezte a homeopátiát egy vezető ausztrál kutatóorvos, aki átfogó vizsgálatot végzett a vitatott gyógymód kapcsán. Semmivel nem hatásosabb a placebónál – derítette ki Paul Glasziou, aki 176 esetet vizsgált meg.

A professzor a British Medical Journal blogján azt írta, kíváncsisággal állt neki a vizsgálatnak, érdekelte, hogy valóban lehet-e hatása ennek az egyébként meglehetősen valószerűtlen gyógymódnak, melynek lényege, hogy olyan szereket adnak a betegnek szinte a végtelenségig felhígítva, amely a betegségéhez hasonló tüneteket vált ki. Glasziou kijelentette: gyorsan elvesztette az érdeklődését, miután egyik esetben sem látott semmilyen arra utaló jelet, hogy a homeopátiának bármilyen kézzel fogható hatása lett volna.

A tudós azt is írta: megérti, hogy a homeopátia kitalálója elégedetlen volt a 18. századi orvoslás lehetőségeivel, és igyekezett jobb gyógymódot találni az akkor elterjedt érvágásnál és hashajtásnál. Szerinte Samuel Hahnemann is csalódottan venné tudomásul, hogy egyébként innovatív kutatásainak a folytatása kudarcba fulladt.

Nagy-Britanniában egyébként több kórház és háziorvosi praxis is alkalmaz homeopátiát, ugyanakkor rövidesen döntés születhet arról, hogy ezt ne a közgyógyellátás finanszírozásával tegyék, mert sokan felelőtlenségnek tartják, hogy a véges forrásokat tudományosan nem megalapozott gyógymódokra szórják el. (The Independent)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik