Tudomány

Furcsa zajokat hallott a világűrben a kínai asztronauta

24.hu
24.hu

2016. 12. 01. 12:26

Egy kínai asztronauta arról számolt be, hogy küldetése során különös, kopogásszerű hangokat hallott. Hogy mi okozhatta a jelenséget, még nem tisztázott.
Korábban a témában:

A történetet Jang Li-vej mesélte el, aki 2003. október 15-én lett az első kínai, aki eljutott a világűrbe. Az eredetileg vadászpilótaként dolgozó Li-vej nagyjából 21 és fél órás küldetése során több mint 330 kilométeres magasságba jutott, végül Belső-Mongólia területén landolt. A misszióval az Egyesült Államok és Oroszország – egészen pontosan a Szovjetunió – után Kína lett a harmadik olyan ország, amely önállóan küldött asztronautát a világűrbe.

Li-vej a közelmúltban azonban egy eddig ismeretlen részletet árult el rövid küldetéséről. Az asztronauta a Kínai Központi Televíziónak mesélt arról, hogy missziója alatt különös, kopogásszerű hangokat hallott. Li-vej úgy emlékezett vissza, hogy a szokatlan zajok időként voltak hallhatóak az űrjárműben.

Az asztronauta szerint úgy tűnt, a zaj se nem belülről, se nem kívülről fakadt. Maga a hang olyan volt, mintha valaki a jármű testén kopogtatna, éppen úgy, ahogy egy fakalapáccsal ütnek rá egy fémvödörre. Li-vej hozzátette, a furcsa zaj meglehetősen nyugtalanította, ki is nézett az ablakon, de nem sikerült megtalálnia a hang forrását. Érdekes, hogy hasonló esetet írt le a Sencsou-6 és 7 legénysége is 2005-ben, illetve 2008-ban.

Arról, hogy mi is hozhatta létre a kopogást, megoszlanak a vélemények. Egyesek szerint az űrszeméttel való ütközés okozta a zajt, igaz, erre viszonylag kicsi a valószínűség. Ennél valamivel elképzelhetőbb, hogy a hangot az eredményezte, hogy a különböző hőmérsékletű régiókon keresztülhaladva hol kitágult, hol összehúzódott az űrhajó.

Nem Li-vejé volt az első eset, hogy űrhajósok megmagyarázhatatlan zajokat hallottak volna az űrben. Az 1969 májusában a Holdat megközelítő Apollo-10 legénysége is érzékelt egy különös, sípoló hangot az űrhajó útja során. Az akkor leírt zaj rádió interferenciának tűnt.

A kínai misszión jelentkező furcsaságra eddig nincs egyértelmű magyarázat, ez persze nem jelenti azt, hogy nem is lesz. Mivel a későbbi Sencsou-küldetések során is érzékeltek hasonló zajokat, ezért elég valószínű, hogy azok okozóját a gépek tervrajzainál kell keresni.

Bár a hangok valószínűleg igen nyugtalanítóak voltak, végül mind a három kínai űrrepülés sikerrel zárult, a Sencsou-űrhajók az elvárásnak megfelelően teljesítettek.

(Via: IFL Science)

vissza a címlapra

Kommentek

Legfrissebb videó mutasd mind

Iraqi security forces arrest suspected militants of the al Qaeda-linked Islamic State in Iraq and the Levant (ISIL) during a raid and weapons search operation in Hawija April 24, 2014. The operation led to the arrest of wanted figures and the seizing of various weapons and ammunition, according to an Iraqi security forces officer.   REUTERS/Yahya Ahmad (IRAQ - Tags: CIVIL UNREST POLITICS)
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.