Tudomány

Az agyba ültetett villanások segíthetik a tájékozódást

24.hu
24.hu

2016. 11. 28. 07:13

Szakértők egy csoportja sikeresen ültetett el szenzoros információkat közvetlenül a kutatásban résztvevők agyába. A transzkraniális mágneses stimuláció (TMS) nevű technika segítségével olyan villanásokat hoztak létre az alanyok fejében, melyek segítették őket egy számukra nem látott labirintusban való tájékozódásban.
Korábban a témában:

A Washingtoni Egyetem kutatásában résztvevőknek egy virtuális személyt kellett irányítania egy általuk nem látott útvesztőben. Az alanyokat bizonyos időközönként a villanásokkal megkérték, hogy haladjanak tovább egyenesen, vagy éppen forduljanak le valamelyik irányba.

Hogy a résztvevők tudják, hogy virtuális karakterük mikor ütközik falnak, illetve mikor kell irányt váltaniuk, a kutatók TMS-t használtak. A módszernek köszönhetően az alanyok agyának vizuális kérgében olyan villanásokat, úgynevezett foszféneket érzékeltek, melyek segítettek a tájékozódásban.

Ezek a bizonyos foszfének sokban hasonlítanak arra a villanásra, melyet akkor érzékelünk, amikor erősen megdörzsöljük a szemünket – a sokszor „csillagokként” leírt jelenség akkor jelentkezik, amikor a fény valójában nem is jut el a látószervig.

A technikának köszönhetően a résztvevők különböző labirintusokban járva 92 százalékos pontossággal választották meg jól az irányt. Az eredményekről beszámoló tanulmányban a kutatók kifejtik, hogy a TMS alkalmas lehet arra, hogy betöltse a hézagot a látás- vagy halláskárosult személyek érzékelésében. Mivel a módszer nem invazív, azaz nem a testbe történő beültetéssel, hanem a koponya külső felületére való csatlakoztatással működik, sokkal kényelmesebbnek is ígérkezik, mint a hagyományos megoldások.

Bár a mostani kutatásban meglehetősen kezdetleges jeleket használtak – a foszfének egyszerű igen-nem üzeneteket közvetítettek – a szakértők mégis bíznak benne, hogy a módszer jövőbeli fejlődése bonyolultabb információk továbbítására is lehetőséget ad majd. Emellett arra is szükség lesz, hogy olyan TMS készüléket hozzanak létre, amely kényelmesen hordozható – a kutatásban használt eszköz ugyanis meglehetősen nagy és nehéz volt.

A technológia folyamatos fejlődésével az új eredmények alapjai lehetnek a nem invazív, vakok számára elkészített implantátumok számára.

(Via: IFL Science)

vissza a címlapra

Kommentek

Legfrissebb videó mutasd mind

Picture taken on June 25, 2013 in Aachen, western Germany, shows British actor and UNICEF Goodwill Ambassador Roger Moore and his Danish wife Kristina Tholstrup waving from a carriage as they visit the CHIO World Equestrian Festival.
Moore, who will forever be remembered for playing the womanising superspy James Bond, died May 23, 2017, aged 89, his family announced in a statement. / AFP PHOTO / dpa / Henning Kaiser / Germany OUT
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.