Tudomány

Ha támogatják, az agy legyőzheti a vakságot

24.hu
24.hu

2016. 10. 27. 14:52

A világon jelenleg nagyjából 40 millió vak ember él, akik közül sokan egy éveken át tartó látásromlás végén érik el a mélypontot. Egy új típusú protézis most reményt adhat.
Korábban a témában:

A fényérzékeny elemnek nevezett szerkezetek célja az, hogy helyettesítsék a retinát, valamint, hogy eljuttassák az agyba a korábban elraktározott vizuális ingereket. Az eszközöket régóta fejlesztik, igaz, mindig is kérdéses volt, hogy a vakok agyában van-e kapacitás az elraktározott, vagy mesterségesen létrejövő jelek feldolgozására.

A Pisai Egyetem kutatói,  Elisa Castaldi és Maria Concetta Morrone új tanulmányukban azt mutatják be, hogy a vakság kialakulása után az agy hogyan képes kezelni a több éves vizuális információkat. A kutatásban olyan betegeket vizsgáltak, akik egy örökletes betegségben, a farkasvakságra hasonlító retinitis pigmentosában szenvednek. A rendellenesség lassan építi le az érzékszervet, bizonyos esetekben csőlátáshoz vagy vaksághoz vezet.

Az alanyok egy részénél az implantátum beültetése előtt és után is megvizsgálták az észlelést és az agyi válaszokat. A protézis a beérkező vizuális jeleket érzékeli, majd továbbítja, a lényegi kérdés az volt, reagál-e az agy az ingerekre?

A kutatók funkcionális mágneses rezonanciavizsgálat (fMRI) segítségével vizsgálták meg a betegeket. Az elemzés kimutatta, hogy az alanyok megtanulták bizonyos szokatlan vizuális ingerek, például az erős villanás felismerését. Ez a képesség összefüggésben van a megnövekedett agyi aktivitással.

A készség elsajátításához azonban rengeteget időre volt szükség. A betegek minél többet gyakoroltak, annál több hasznát vették az implantátumnak. Az agynak fokozatosan kellett megtanulnia, hogy miként bírja újra munkára a korábban elvesztett látórendszert.

Az eredmények azért fontosak, mert bebizonyították, hogy bizonyos esetekben a beültetéssel az agy alakítható változásokon megy keresztül, így az idővel megtanulhatja, miként kell használnia az új mesterséges jeleket. Az érzékelésre fejlesztett áramkörök és a felnőtt agy közti kapcsolat rugalmasságának bemutatása megnyithatja az utat az újabb és kifinomultabb implantátumok fejlesztése előtt.

(Via: Science Daily)

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Kommentek

JERUSALEM, ISRAEL - DECEMBER 11:  Protesters burn a poster of U.S. President Donald Trump in front of the Damascus Gate at the entrance to the Old City on December 11, 2017 in Jerusalem, Israel. In an already divided city, U.S. President Donald Trump pushed relations in the city to breaking point after making the announcement to recognize Jerusalem as Israel's capital.  (Photo by Chris McGrath/Getty Images)
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.