Kurajosi, 2016. október 21.
Megrongálódott épületek a nyugat-japáni Tottori prefektúrában lévõ Kurajosi településen a Richter-skála szerinti 6,6-es erõsségû földrengés után 2016. október 21-én. Sérültekrõl és nagyobb károkról egyelõre nem érkezett jelentés. A földmozgás epicentruma az ország legnagyobb szigetén, Honsún lévõ Tottori prefektúrában volt 10 kilométeres mélységben. (MTI/AP/Kyodo News via AP)
Tudomány

Miért van annyi földrengés Japánban?

24.hu
24.hu

2016. 11. 23. 12:25

Ahogy arról korábban beszámoltunk, hatalmas földrengés rázta meg Japánt a héten. A rezgés központja Fukushima közelében volt, nem messze attól, ahol 2011-ben óriási pusztítást vitt végbe 9,0-ás erősségű földmozgás és az azt követő szökőár. Jogos a kérdés, hogy vajon miért fenyegetik ilyen gyakran az ázsiai országot a rengések?
Korábban a témában:

A választ Japán elhelyezkedésénél kell keresni. A szigetország a Föld második legnagyobb hegységrendszere, az úgynevezett Cirkumpacifikus-hegységrendszer peremén található – a nagyjából 30 kilométer hosszú, patkó alakú vonulat a Csendes-óceánt fogja körül.

A területen nagyon gyakoriak a földmozgások, és a vulkáni aktivitás is igen jelentős. A Tűzgyűrűként is ismert rendszerben található a Föld tűzhányóinak 75 százaléka, sőt, a földrengések 90 százaléka is a környéken történik.

A páratlan aktivitás okát a mélyben kell keresni.

A Föld nagyobb lemezekre oszlik, melyek önállóan mozognak. Mikor a különböző lemezek peremei összeütköznek, igazán figyelemreméltó, és egyben veszélyes jelenségek jönnek létre. A Tűzgyűrűben pedig történetesen számtalan ilyen lemez ütközik és keveredik.

Azokat a területeket, ahol az óceáni lemezek egymásnak, illetve a kontinentális lemeznek nyomódva összegyűrődnek vagy alábuknak, szubdukciós zónának nevezzük. Az Új-Zélandnál kezdődő, a Fülöp-szigeteken, Japánon és Alaszkán át egészen az amerikai kontinens nyugati partjainak legdélibb pontjáig húzódó hegységrendszer is épp egy ilyen zóna.

Japán ráadásul több tektonikus lemez határán fekszik, melyek – a zóna aktivitásából adódóan – szinte állandó vulkánkitöréseket és földrengéséket eredményeznek.

Utórengés, akár évekkel később is

A pár nappal ezelőtti, a fukushimai partoknál összpontosuló földrengés epicentruma nagyjából 130 kilométerre volt a 2011-es tóhokui földmozgásétól. A szeizmológusok úgy gondolják, ez azt is jelentheti, hogy a 7,3-as erősségű rengés a jóval jelentősebb, 9,0-ás utóhatása volt.

Robert Smith, a Utahi Egyetem kutatója szerint a 2011-es katasztrófát számtalan kisebb földrengés követte. A szakértő kiemelte, egyáltalán nem ritka, hogy a hasonlóan erőteljes földmozgások után több gyengébb utórengést érzékeljenek – akár évtizedekkel, vagy évszázadokkal az első csapás időpontja után.

A 2011-es katasztrófát kiváltó feszültség több száz éven át gyülemlett a szubdukciós zónában. A rengés hatalmas szökőárat eredményezett, amely 7-es besorolású atomkatasztrófát okozott a Fukushima Daiicsi erőműnél. Öröm az ürömben, hogy a héten lezajló földmozgás messze nem volt ilyen erős.

A tóhokui földmozgás az egyik legnagyobb volt, melyet a kutatók valaha megmértek. A Tűzgyűrűben, és különösen Japánban, azonban bármikor bekövetkezhet egy hasonlóan erőteljes rengés. Idén tavasszal például Kumamoto környékén érzékeltek több száz földmozgást, melyek közt akadt 7,3-as erősségű is.

(Via: Live Science)

vissza a címlapra

Kommentek

Legfrissebb videó mutasd mind

People gather next to flowers, candles and other items set up on the Las Ramblas boulevard in Barcelona as they pay tribute to the victims of the Barcelona attack, a day after a van ploughed into the crowd, killing 13 persons and injuring over 100 on August 18, 2017.
Police hunted for the driver who rammed a van into pedestrians on an avenue crowded with tourists in Barcelona, leaving 13 people dead and  more than 100 injured, just hours before a second assault in a resort along the coast. / AFP PHOTO / PASCAL GUYOT
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.