Tudomány

Hatalmas lyuk tátong a Napon, de nem kell félni

24.hu
24.hu

2016. 11. 23. 10:09

Hiába tátong hatalmas lyuk a Napon, nem kell félni, sem az idegenek támadásától, sem a Földet elsöprő katasztrófától nem kell tartani.
Korábban a témában:

Ahogy arról korábban már beszámoltunk, sokan kiszúrták azokat a különös foltokat, melyek a NASA egyik felvételén szerepeltek. A képet, melyen furcsa pöttyök takarják el a csillag bizonyos részeit, a STEREO-A űrszonda készítette, miközben csillagunkat fotózta. A felvételt természetesen szinte azonnal megtalálták az UFO-k és összeesküvés-elméletek hívei, rejtélyről és idegen űrhajókról kezdtek el beszélni.

Már akkor lehetett sejteni, hogy a jelenség mögött feltehetőleg valamilyen tudományos érvekkel is alátámasztható dolog áll, azóta pedig kiderült, hogy egészen pontosan mi is okozta a foltok megjelenését. C. Alex Young, a NASA Goddard Űrközpontjának napkutatója a Twitteren osztotta meg a megoldást, mely szerint a különös testek egy számítógépes hiba nyomán jött létre.

Mikor egy gép segítségével megpróbálták összeilleszteni a NASA STEREO űrszondájának két képét – az egyik a Napot, míg a másik az űrt mutatta be – a komputer hibát vétett, így születtek meg a furcsa foltok. A szakértő szerint néha előfordul hasonló baki.

Ettől függetlenül a kép elkészítésekor a csillagon valóban volt valami figyelemreméltó: egy hatalmas koronalyuk. A kifejezés a Nap egy hűvösebb régióját jelöli, ahol az égitest mágneses mezeje az űrre nyílik. Ezen a területen keresztül szöknek ki azok a töltött részecskék, melyek a napszelet okozzák.

A napszéllel érkező részecskék a Földet elérve geomágneses vihart idézhetnek elő – az ilyen viharok megzavarhatják az elektromos hálózatok és a műholdak működését. Normál esetben azonban a napszél veszélytelen, a légkör atomjaival ütközve az északi- és a déli sarkkörtől távolodva megfigyelhető sarki fényt hozza létre.

A múlt hónapban erőteljesebb sarki fényt lehetett érzékelni, éppen akkor, amikor a NASA által is figyelt koronalyuk a Földdel szemben volt. Hasonló, de valamivel gyengébb jelenség kezdődött meg tegnap este is, mivel a csillag forgásával ismét felénk néz a lyuk.

A csillag 27 nap alatt tesz meg egy teljes fordulatot, utoljára október végén volt látható a koronalyuk. Most, hogy az érintett régió ismét megfigyelhető, a szakértők megállapították, hogy az valamivel kisebb lett a múltkorihoz képest – igaz, így is lenyűgöző, mivel a bolygónkról látható napfelszín több mint egynegyedét fedi le.

(Via: Live Science)

vissza a címlapra

Kommentek

Legfrissebb videó mutasd mind

3094101 05/08/2017 A Russian fan during the 2017 IIHF World Championship group stage match between the German and Russian national teams. Alexey Kudenko/Sputnik
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.