Tudomány

Hatalmas lyuk tátong a Napon, de nem kell félni

24.hu
24.hu

2016. 11. 23. 10:09

Hiába tátong hatalmas lyuk a Napon, nem kell félni, sem az idegenek támadásától, sem a Földet elsöprő katasztrófától nem kell tartani.
Korábban a témában:

Ahogy arról korábban már beszámoltunk, sokan kiszúrták azokat a különös foltokat, melyek a NASA egyik felvételén szerepeltek. A képet, melyen furcsa pöttyök takarják el a csillag bizonyos részeit, a STEREO-A űrszonda készítette, miközben csillagunkat fotózta. A felvételt természetesen szinte azonnal megtalálták az UFO-k és összeesküvés-elméletek hívei, rejtélyről és idegen űrhajókról kezdtek el beszélni.

Már akkor lehetett sejteni, hogy a jelenség mögött feltehetőleg valamilyen tudományos érvekkel is alátámasztható dolog áll, azóta pedig kiderült, hogy egészen pontosan mi is okozta a foltok megjelenését. C. Alex Young, a NASA Goddard Űrközpontjának napkutatója a Twitteren osztotta meg a megoldást, mely szerint a különös testek egy számítógépes hiba nyomán jött létre.

Mikor egy gép segítségével megpróbálták összeilleszteni a NASA STEREO űrszondájának két képét – az egyik a Napot, míg a másik az űrt mutatta be – a komputer hibát vétett, így születtek meg a furcsa foltok. A szakértő szerint néha előfordul hasonló baki.

Ettől függetlenül a kép elkészítésekor a csillagon valóban volt valami figyelemreméltó: egy hatalmas koronalyuk. A kifejezés a Nap egy hűvösebb régióját jelöli, ahol az égitest mágneses mezeje az űrre nyílik. Ezen a területen keresztül szöknek ki azok a töltött részecskék, melyek a napszelet okozzák.

A napszéllel érkező részecskék a Földet elérve geomágneses vihart idézhetnek elő – az ilyen viharok megzavarhatják az elektromos hálózatok és a műholdak működését. Normál esetben azonban a napszél veszélytelen, a légkör atomjaival ütközve az északi- és a déli sarkkörtől távolodva megfigyelhető sarki fényt hozza létre.

A múlt hónapban erőteljesebb sarki fényt lehetett érzékelni, éppen akkor, amikor a NASA által is figyelt koronalyuk a Földdel szemben volt. Hasonló, de valamivel gyengébb jelenség kezdődött meg tegnap este is, mivel a csillag forgásával ismét felénk néz a lyuk.

A csillag 27 nap alatt tesz meg egy teljes fordulatot, utoljára október végén volt látható a koronalyuk. Most, hogy az érintett régió ismét megfigyelhető, a szakértők megállapították, hogy az valamivel kisebb lett a múltkorihoz képest – igaz, így is lenyűgöző, mivel a bolygónkról látható napfelszín több mint egynegyedét fedi le.

(Via: Live Science)

vissza a címlapra

Kommentek

Legfrissebb videó mutasd mind

BUDAPEST, HUNGARY - JULY 24: Katinka Hosszu reacts during the Women's 200IM final on day eleven of the FINA World Championships at the Duna Arena on July 24, 2017 in Budapest, Hungary. (Photo by Ian MacNicol/Getty Images)
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.