Tudomány

Brutálisat szellent a meglőtt zselé

Tényleg próbáltunk tudományosabb címet adni ennek a cikknek, de mit tegyünk, ha ez írja le a legjobban, mi történik?

Önmagában is érdekes videórészlet került fel az internetre, amelyben egy kísérlet részlete látható. Egy nagyjából fél méter átmérőjű zselétömböt céloznak meg egy ismeretlen kaliberű fegyverrel, hogy aztán lassított felvételen vizsgálhassák meg, hogyan viselkedik a lövedék, miközben áthalad az anyagon.

A történteket nem tudjuk szebben körülírni, csak így: amikor a golyó behatol az anyagba, a magával húzott levegő először egy buborékot képez, majd összehúzódik, és végül egy apró robbanást követően a bent ragadt gázok a bemeneti nyíláson szellentéshez hasonlóan távoznak.

Mutatjuk videón, az a legegyszerűbb.

A kísérlet egyébként csak látszatra öncélú, a zselét úgy alakították ki, hogy fizikai tulajdonságaiban leginkább az izomszövethez hasonlítson (egész pontosan egy disznó izomszövetét modellezték), de átlátszósága miatt nem csak utólag lehet megvizsgálni, mit okoz a szervezeten áthaladó golyó, hanem a teljes folyamat is láthatóvá válik.

Szóval ez a zselés puki most tényleg vicces, de azért abba is érdemes belegondolni, hogy egy ilyen kísérlet tapasztalatai a harctéren, vagy akár egy fegyveres rablás után a sürgősségin életet is menthetnek.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik