Tudomány

Twitteren keresi a szerelmet a különleges csiga

24.hu
24.hu

2016. 10. 26. 14:56

Jeremy, egy angliai parkban megtalált csiga igen különleges puhatestű. Éppen ezért lenne fontos, hogy megtalálja a párját.
Korábban a témában:

Jeremy egy igazán ritka pettyes éticsiga (Cornu aspersum), a szakértők szerint egymillióból egyszer lehet hozzá hasonlót felfedezni. Éppen ezért nagyon kicsi annak az esélye, hogy megfelelő társat találjon magának. A puhatestű különlegességét egy genetikai rendellenesség okozza, amelytől a háza balra nő – ez az úgynevezett balos spirál.

Angus Davison, a Nottinghami Egyetem genetikusa szerint a legtöbb csigának jobbos spirálja van. A szakértő alaposan megvizsgálta Jeremyt, és arra jutott, hogy a rendellenesség miatt a puhatestű nemi szervei is a bal oldalán találhatók, emiatt igen nehéz számára, hogy érintkezésbe lépjen a fajtársaival.

Davison a következőképp magyarázta a helyzetet:

Szemtől szemben párosodnak. Képzeljünk el két autót, amely elhalad egymás mellett, miközben ellenkező irányba vezetik őket. Amíg a kormánykerekük ugyanazon az oldalon van, addig át lehet köztük adni egy-egy csomagot az út közepén. Ha azonban az egyiknek a másik oldalán van, akkor nem működik a dolog.

Jeremyt a londoni Természettudományi Múzeum egyik nyugalmazott munkatársa fedezte fel a főváros délnyugati részén található Raynes Park egyik komposzthalmában. Davison amint megismerte a puhatestűt, egyből nekilátott, hogy megvizsgálja balos spirálja genetikai okát. A kutató később a brit politikusról, az egyébként nagy kertész hírében álló Jeremy Corbynról nevezte el az élőlényt.

Davison végül meg is találta azt a genetikai eltérést, amely a csiga egyediségét okozta – erről még márciusban jelentetett meg egy cikket. Az érintett gén más élőlényekben is felelős hasonló rendellenességekért – többek közt az emberben. Davis úgy gondolja, az ilyen különleges csigák vizsgálatával arra is választ kaphatunk, hogy miért nőnek bizonyos esetekben rossz helyre az emberi szervek.

A kutató arra is kíváncsi, hogy az eltérés oka egy fejlődési rendellenesség, vagy éppen egy valódi örökölt genetikai tulajdonság.

A cikk publikálása óta eltelt idő azonban nem csak lázas kutatómunkával telt. Davison új célt tűzött ki maga elé: szeretné magára vállalni a kerítő szerepét. Bár a csigák hermafroditák, így nincs feltétlenül szükségük partnerre a szaporodáshoz, a szakértő szerint azonban a puhatestűek nem igazán kedvelik az efféle reprodukciót. Jeremy esetében ráadásul kifejezetten érdekes lenne, ha utódait egy másik balos spirállal rendelkező csigával hozná létre.

Éppen ezért Davison a Twittert hívta segítségül. A szakértő arra kéri az embereket, hogy amennyiben ideális partnert találnak a kis puhatestűnek, használják a #SnailLove hashtaget.

Jeremy bal-spirálos szerelme bárhol lehet, a legvalószínűbb azonban az, hogy cserepes növényeknél, vagy utak és mezők mellett található cserjésekben rejtőzködik. Davison szerint ez egy olyan program, amelyben bárki részt vehet, ráadásul elég a közvetlen környezetet átvizsgálni. Igaz, mint már mondtuk, igen kicsi az esély arra, hogy sikerül meglelni Jeremy társát.

(Via: LiveScience)

vissza a címlapra

Kommentek

Legfrissebb videó mutasd mind

383356 17: The execution bed sits empty on Death Row April 25, 1997 at Texas Death Row in Huntsville, Texas. About 450 prisoners are on the Row. Texas has the most executions in the US each year. The inmates are executed by lethal injection. (Photo by Per-Anders Pettersson/Liaison)
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.