Tudomány

Mi az: 414 lába és 4 pénisze van?

Az Illacme tobiniről nem kell sokat tudni: 414 lába, 200 méregmirigye, 4 pénisze és egy rakás selyemkiválasztó szőrszála van. Cserébe viszont nincs szeme.

Az ezerlábúakat valószínűleg kevesen kedvelik, ami érthető: nedves és sötét helyeken élnek, rothadó növényi maradványokat esznek, és úgy általában nem túl előnyös megjelenésűek. Utóbbi az újonnan megismert jövevényre fokozottan igaz.

A furcsa ezerlábút a közelmúltban fedezték fel a kaliforniai Sierra Nevada déli részéhez közel található Sequoia Nemzeti Park egyik barlangjában. Az új faj leírása egyetlen hím alapján történt, melynek anatómiája meglehetősen egyedi, és nem csupán a péniszek száma miatt. A nemi szervek ugyanis valójában módosult végtagok.

A kilencedik és tizedik pár lábak úgynevezett gonopodiumok, melyek péniszhez hasonlóan lövellik ki a spermiumot. Efféle módosul végtagot több más száz- és ezerlábúnál is meg lehet találni.

Az új fajnak a négy nemi szerve és a több száz végtagja mellett más különlegességei is vannak. Ilyen például a szájszerve, amely nagyon furcsa szerkezetű, olyannyira, hogy a kutatók nem is teljesen értik a funkcióját. Az ezerlábúnak emellett több selyemkiválasztó szőrszála, illetve egy ismeretlen természetű anyagot spriccelő védelmi rendszere is van.

Bill Shear és Paul Marek, az állat felfedezői szerint az I. tobini az eddig ismert legtöbb, összesen 750 lábbal rendelkező élőlény, az Illacme plenipes “evolúciós unokatestvére”. A rekordert nagyjából 10 évvel ezelőtt fedezték fel a kaliforniai San Juan Bautista közelében, egy hatalmas szikla alatt.

Marek, a virginiai műszaki egyetem (Virginai Tech) Rovartani Tanszékének kutatója kiemelte, nem is gondolta volna, hogy a világ második legtöbb lábú élőlényét alig 250 kilométerre az elsőtől fogják megtalálni.

A szakértők tanulmányukban kiemelték, hogy világunk biológiai sokszínűségének részletes feltárásával megakadályozható, hogy az ökoszisztémában betöltött szerepük, esetleges emberi hasznuk, vagy éppen szépségük megismerése nélkül pusztuljanak ki fajok. A “szépség” kifejezés alighanem relatív, legalábbis az I. tobini esetében.

Az Illacme tobini módosult végtagjai Kép: Paul Marek, Virginia Tech
Az Illacme tobini módosult végtagjai Kép: Paul Marek, Virginia Tech

(Via: IFL Science)

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik