Tudomány

Nézegessen ön is tömeges gombarobbanást!

Inkább ilyen gombafelhőt nézegessünk, mint azt a viszonylag közismert fajtát.

A természetben egy halom érdekes dolog van, amiről egy magunkfajta egységsugarú városi életforma nem is nagyon tud semmit. Ezért jó, ha néha megnézünk egy természetfilmet, vagy akár valami olyasmit is, mint a Mézengúz című animációs film, amiben jól lehetett látni, hogy milyen a méhek számára az, amikor elkezd esni az eső. De most nem a méhekről, hanem a pöfeteg gombákról lesz szó.

Amikor ezek a gombák “éretté” válnak, elég a legkisebb fizikai behatás is ahhoz, hogy hangos puffanás (pöffenés) kíséretében, spóráikat porfelhőszerűen kieresztve szétszórják. Ez a behatás akár felhőszakadás is lehet, ami a Cid Freitag nevű YouTube felhasználó által rögzített videón is látszik, melyet a Wisconsin-Madison Egyetem közelében rögzített.

De ne csak abban gyönyörködjünk, ahogy az esőben puffognak, hanem vegyük kicsit jobban is górcső alá a pöfetegeket. Itt van példának okáért rögvest az óriáspöfeteg, ami akár legelőkön, akár kertekben előfordulhat, méretét tekintve pedig egészen hatalmasra megnőhet (talán ezért kapta a nevét is), ami azt jelenti, hogy simán megvan 40 centi átmérőjű, és több kilónyi súlyú.

A pikkelyes pöfeteg pedig csak fiatal korában ehető, ekkor nagyjából úgy készítjük, mint a húsokat, míg az idősebb példányai egyre sötétebbek lesznek, és ugyanúgy kihasadnak, mint a filmen látható társaik, hogy spóráikat a szél a szárnyára vegye, és messzire juttassa.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik