Tudomány

Bottyán János kihajította a müezzint a minaretből

Bihari Dániel
Bihari Dániel

tud újságíró. 2016. 10. 10. 17:58

Korábban a témában:

Bottyán János, vagy közismertebb nevén Vak Bottyán épp olyan ember volt, ahogy ma a végvári vitézeket elképzeljük: vad, szilaj, nyughatatlan, kalandvágyó, bátor, és már csak szakmájából eredően is bizonyára bitang erős. Rákóczi generálisaként ismerhetjük leginkább, ám élete legnagyobb részében a török ellen harcolt, karrierje a magyar végeken kezdődött.

Lovászból vitéz

Esztergomban született protestáns kisnemesi családban, ám amikor a nagyszombati Jezsuiták vágsellyei birtokára került lovásznak, az atyák hatására katolizált. Családja ezt olyannyira nem vette jó néven, hogy kitagadta. Örökség híján a mindössze 15 éves, valójában még gyerek János úgy látta jónak, hogy ha felcsap végvári vitéznek.

Valamikor az 1650-es évek vége felé járunk ekkor, és ebből ki is derül, születési dátumát nem tudjuk pontosan. Azt viszont igen, hogy Érsekújvár eleste után Vágsellye egy csapásra a királyi Magyarország védelmének egyik fontos láncszemévé vált. Bottyán János pedig itt tanulta ki a hadi mesterséget.

Megismerkedett a portyákkal, a lesvetéssel, magába szívta az “üss és fuss” harcmodort. A csatározások szüneteiben ezek a katonák párbajokkal űzték el unalmukat, a verekedés és a veszély mindennapos volt az életükben.

Virtusból…

De Bottyán János nem bírt a vérével, még kereste is a bajt. Sellyei szolgálata idején történt, hogy fogadást kötött a bajtársakkal: bemegy a török uralom alatt lévő Érsekújvárra, és a mintegy 5000 fős helyőrséget imára szólító müezzint kihajítja a minaretből.

Nem tudjuk, valóban így volt-e, vagy legenda az egész, de állítólag megcsinálta. A városban vásárt tartottak, sok volt az “idegen”, a környékbeli paraszt, kereskedő. János parasztgúnyát öltött, inge alá betett egy-két töltött pisztolyt, majd besétált a nyitott kapun. Miért is szúrt volna szemet bárkinek is, ahogy naphosszat ellődörgött a vásári forgatagban.

Amikor aztán a müezzin felment a minaret tetejére, kilépett az erkélyre, imára hívta a hívőket. Azok gyülekeztek is szépen sorban, János pedig felosont a müezzin után, hátulról elkapta a derekát, majd a mélybe vetette. Hatalmas zűrzavar támadt, hősünk meg tudott lépni az épületből, de a kapunál az őr már feltartóztatta. Vagyis akarta, mert ekkor megszólaltak János pisztolyai, majd a kapun kijutva felkapott lovára, amellyel társai várták.

Egy lovascsapat indult utánuk, de a magyarok erre is készültek. Elcsalták őket egy távoli helyre, ahol még több magyar várakozott rejtve, majd a menekülők is visszafordulva több oldalról támadva aprították fel a törököt.

Felpofozta a parancsnokát

Az 1680-as év Bottyánt már Léván találta, ahol is állítólag majdnem saját kapitánya végeztette ki. Történt ugyanis, hogy a magyarok zsoldját a nyugati zsoldosok markolták fel a várkapitány hallgatólagos beleegyezésével. János ezt nem tűrte, és miután észrevételei süket fülekre találtak, még fel is pofozta a vitéz várkapitányt. Csak azért nem akasztották fel, mert a parancsnok nem akart mindenki előtt szégyenbe kerülni a pofon miatt, ezért megelégedett azzal, hogy Bottyánt áthelyezi.

Komáromba került, ahol hasonló helyzet fogadta: ami pénz volt, azt idegen zsoldosok kapták, a magyaroknak se pénz se posztó nem jutott, motivációként a haza védelmével kellett beérniük. Az igaz, hogy a zsoldos fizetség nélkül azonnal tovább állt, míg a magyarok nem hagyták el őrhelyüket, de attól még éhesek voltak…

Bottyán pajtás tudta a megoldást. Új gázlót alakítottak ki a Dunán, ahol a kereskedők kikerülték az osztrák vámot, fizettek inkább – nyilván kevesebbet – közvetlenül a magyar vitézek kezébe.

Már ha igaz a történet, de nyilván nem zörög a haraszt, ha nem fúj a szél, Bottyán János minden bizonnyal nagy csibész lehetett. Ezt bizonyítja az is, hogy elismert tehetsége és vitézsége mellett, több mint két évtizednyi szolgálat után Esztergom 1883-as ostromában csak főhadnagyi rangban vett részt.

Ekkortól viszont a katona szerencsecsillaga felragyogott, de erről egy későbbi cikkben.

vissza a címlapra

Kommentek

Legfrissebb videó mutasd mind

German Chancellor Angela Merkel greets an interactive robot at the digitalSTROM stand during the annual Girl's Day fair at the chancellery in Berlin on April 26, 2017.
The fair aims to attract young women to hi-tech and engineering jobs.  / AFP PHOTO / John MACDOUGALL
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.