Tudomány

Kitalálod, hol készült ez a fotó?

Bátky Zoltán
Bátky Zoltán

tech-újságíró és zenész. 2016. 09. 28. 09:29

Kopár, töredezett sziklafal - van ilyen sokfelé, de ha megmondjuk, ez micsoda, talán el se hiszed.

Na, hol fotózhatták a borítóképet? Segítünk: ezt a területet nem így szoktuk látni. Képeken és videókon egy olyan kinézetet szoktunk meg, ahol a természet csodálatos erői mozognak hatalmas területen, és aki élőben látta, lenyűgözve bámulta, miközben a hangja minden más hangot elnyomott.

Van már tipp?

Segítünk: ezt a sziklát folyamatosan víz borítja, nem is akármilyen, és nem is akármennyi. Ha bármikor mostanában megnézzük, így fest:

Igen, ez a Niagara vízesés. A borítókép 1969-ben készült, amikor az amerikai kormány a Kanada és az Egyesült Államok határán található hatalmas természeti képződmény déli oldaláról teljes egészében elterelte a vizet fél évre. A műveletnek két célja volt, egyrészt geológusokvizsgálták a vízesés alatti sziklákat, megfigyelve, milyen mértékben rongálja azt a hatalmas víztömeg.

Emellett azt is szerették volna elérni, hogy a sziklafal alján, az erózió miatt, évszázadok alatt felgyűlt törmeléket teljes egszében eltávolíthassák, biztonságosabbá téve a környéket. Ez utóbbi feladatot nem is tudták maradéktalanul megoldani, mert novemberben már elkerülhetetlenné vált a víz visszaengedése, addig viszont nem végeztek minden munkával. Mindenesetre a sziklafalat több helyen megerősítették, hogy a zuhatag ne dönthesse le azt olyan repedések vagy törések kiszélesítésével, amelyeket kívülről talán észre sem lehet venni.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Kommentek

Mickey Rooney as the notorious 1930s gangster, Baby Face Nelson, starring in the film of the same name, poses with Leo Gordon as villainous bank robber, John Dillinger, in front of an original newspaper headline. (Photo by George Rinhart/Corbis via Getty Images)
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.