Tudomány

Kitalálod, hol készült ez a fotó?

Bátky Zoltán
Bátky Zoltán

tech-újságíró és zenész. 2016. 09. 28. 09:29

Kopár, töredezett sziklafal - van ilyen sokfelé, de ha megmondjuk, ez micsoda, talán el se hiszed.

Na, hol fotózhatták a borítóképet? Segítünk: ezt a területet nem így szoktuk látni. Képeken és videókon egy olyan kinézetet szoktunk meg, ahol a természet csodálatos erői mozognak hatalmas területen, és aki élőben látta, lenyűgözve bámulta, miközben a hangja minden más hangot elnyomott.

Van már tipp?

Segítünk: ezt a sziklát folyamatosan víz borítja, nem is akármilyen, és nem is akármennyi. Ha bármikor mostanában megnézzük, így fest:

Igen, ez a Niagara vízesés. A borítókép 1969-ben készült, amikor az amerikai kormány a Kanada és az Egyesült Államok határán található hatalmas természeti képződmény déli oldaláról teljes egészében elterelte a vizet fél évre. A műveletnek két célja volt, egyrészt geológusokvizsgálták a vízesés alatti sziklákat, megfigyelve, milyen mértékben rongálja azt a hatalmas víztömeg.

Emellett azt is szerették volna elérni, hogy a sziklafal alján, az erózió miatt, évszázadok alatt felgyűlt törmeléket teljes egszében eltávolíthassák, biztonságosabbá téve a környéket. Ez utóbbi feladatot nem is tudták maradéktalanul megoldani, mert novemberben már elkerülhetetlenné vált a víz visszaengedése, addig viszont nem végeztek minden munkával. Mindenesetre a sziklafalat több helyen megerősítették, hogy a zuhatag ne dönthesse le azt olyan repedések vagy törések kiszélesítésével, amelyeket kívülről talán észre sem lehet venni.

vissza a címlapra

Kommentek

Legfrissebb videó mutasd mind

NEW YORK, NY - MAY 18: Outside the Fox News studios, a news ticker displays news of the passing of Roger Ailes, May 18, 2017 in New York City. Ailes, founder and ex-CEO of Fox News, passed away on Thursday morning at age 77. (Photo by Drew Angerer/Getty Images)
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.