Tudomány

Az agy csodája: a vakok a vizuális kérgükkel matekoznak

24.hu
24.hu

2016. 09. 21. 13:07

A csecsemőknek, sőt, az állatoknak is van némi érzéke a számokhoz. A kutatók szerint ez a képesség a látás miatt alakulhatott ki, az élőlények így próbálják valamiképp rendszerezni a megismert világot. A Johns Hopkins Egyetem új kutatása azonban egészen mást állít.
Korábban a témában:

Az egyetem szakértői azt találták, hogy a vakok és gyengén látók agya ugyanazokat a területeket használja a matematikai gondolkodáskor, mint a látó embereké. A kutatás arra is rámutatott, hogy a vakok vizuális kérge rendkívül bonyolult feladatokat is képes megoldani – az emberi agy tehát sokkal alkalmazkodóbb, mint korábban hittük.

Shipra Kanjlia, a tanulmány vezető szerzője szerint a számokkal foglalkozó hálózat a vizuális érzékeléstől teljesen függetlenül fejlődik. A kutatásban ugyanis csak olyanokat tanulmányoztak, akik születésüktől kezdve sérültek.

A vizsgálatban a vakoknak, illetve a szemkötőt viselő látóknak matematikai és nyelvi kérdésekre kellett válaszolniuk, miközben agyukat folyamatosan monitorozták. A résztvevőknek egyre nehezebb egyenleteket soroltak, az alanyoknak pedig azt kellett eldöntenie, hogy a kifejezések azonosak-e a reláció két oldalán. A nyelvi kérdésekkor hasonló volt a feladat, ekkor párosával hallották a mondatokat, majd ez alapján kellett meghatározniuk, hogy ugyanaz-e a jelentésük.

A tesztek végén a kutatók megállapították, hogy mind a vak, mind a látók esetében egyazon agyi hálózat, az intraparietális sulcus volt a kulcs a matematikánál. Meglepő módon a vakoknál a vizuális kéreg is reagált számolás közben, sőt, minél bonyolultabb volt a feladat, annál aktívabb volt ez a terület.

Bár korábban a tudósok úgy gondolták, hogy az agyi régiók – azaz többek közt a vizuális kéreg is – meghatározott funkciókat látnak el, melyek ugyan változhatnak, de nem alapjaiban. Az új kutatás ezzel szemben rámutatott: a vizuális kéreg rendkívül képlékeny, és ha nem a látvány feldolgozása a feladata, akár a nyelvi és matematikai problémák kezelésére is alkalmas.

Ha képesek vagyunk a vizuális kérget rávenni, hogy matekozzon, elvileg bármely agyi területet rábírhatjuk, hogy bármit megtegyen

– állapította meg Marina Bedny, az egyetem agykutatója.

Az új vizsgálat azt is bebizonyította, hogy a kéreg nem csupán véletlenszerűen reagál az új funkciókra, hanem hasonlóan specializálódik és szegmentálódik, mint más területek. Még nyugalmi állapotban is megfigyelhető, hogy a módosult feladatköröket ellátó régió ugyanazon agyi részekhez kapcsolódik, melyek a látóknál a számolással és a nyelvvel vannak összekötve.

A tanulmány mindenképp előrelépés lehet a matematikai gondolkodás és az agy alaposabb megismerése felé, ugyanakkor hasonló megállapításokat már tettek korábban is. Meg kell említeni Krajcsi Attila nevét, aki kutatócsoportjaival számtalan fontos eredményt ért már el a témában.

(Via: John Hopkins University)

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Kommentek

Mickey Rooney as the notorious 1930s gangster, Baby Face Nelson, starring in the film of the same name, poses with Leo Gordon as villainous bank robber, John Dillinger, in front of an original newspaper headline. (Photo by George Rinhart/Corbis via Getty Images)
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.