Tudomány

A józanoktól ittasabbnak érzik magukat a részegek

24.hu
24.hu

2016. 09. 14. 17:15

Elképesztő, mekkora hatással van az emberre, hogy a buliban ki mennyit iszik.
Korábban a témában:

A szakértők egy ideje már foglalkoznak azzal a kérdéssel, hogy a környezet milyen hatással van az ittas személyekre, illetve azzal is, hogy az alkoholisták miként látják az őket körülvevő emberek italfogyasztási szokásait. Az új vizsgálat alátámasztja a korábbi elképzeléseket.

Simon Moore, a Cardiff Egyetem szakértője által vezetett kutatás alapján, ha valaki ittasabb emberek közt van, a saját részegségét sokkal elenyészőbbnek látja. Más szóval: az ember saját ittasságának megítélésére hatalmas hatással van a környezet.

A vizsgálatban a tudósok Cardiff bulinegyedének négy különböző pontján állomásoztak, este 8 és hajnali 3 óra közt. A kutatók minden hetedik arra járót megszondáztattak – ha az illető beleegyezett a mérésbe. A szakértők néhányuktól azt is megkérdezték, hogy mennyire érzik magukat részegnek, illetve, hogy mit gondolnak az alkohol káros hatásairól. A két választ egy-egy 1-től 10-ig terjedő skálán adhatták meg.

Az elmúlt év alatt nagyjából 1 800 személy adatát sikerült összegyűjteni, emellett 400 ember saját ittasságáról és a szesz negatív hatásáról alkotott véleményét is feljegyezték. Az analízis során egyetlen olyan személy értékeit sem vették figyelembe, akinek a véralkoholszintje nulla volt.

Az elemzés végén a szakértők arra jutottak, hogy az emberek fele értékelte úgy, hogy mérsékelten voltak részegek, illetve, hogy mérsékelten károsítja szervezetüket az alkohol.

A kutatók ezután a matematikát hívták segítségül: egy modellt alkalmazva kiszámolták, hogy az egyes alanyok részegségi szintje milyen összefüggésben volt a kérdésekre megadott válaszaikkal. Azt is figyelembe vették, hogy az illető környezetében az adott pillanatban mennyire voltak józanok az emberek.

A szakértők ez alapján jutottak arra, hogy az ittas személyek sokkal súlyosabbnak érzékelték saját részegségüket, ha a társaságban csak kevesebb alkoholt fogyasztottak.

Moore szerint felfedezésük pozitív hatással lehet a közegészségügyre. A szakértő úgy látja, hogy az alkoholfogyasztás visszaszorítására remek eszköz lehet, ha józan embereket vonnak be a jellemzően sok szeszt fogyasztó társaságokba.

A felmérés természetesen magában hordozza a hiba lehetőségét. A kutatók is rámutattak, hogy a vizsgálat során nem minden esetben tudták, hogy a megkérdezettek milyen kapcsolatban állnak az őket körülvevőkkel.

(Via: Live Science)

vissza a címlapra

Kommentek

Legfrissebb videó mutasd mind

German Chancellor and CDU party leader Angela Merkel (C) addresses supporters after exit poll results were broadcasted on public television at an election night event at the party's headquarters in Berlin during the general election on September 24, 2017.
Germany voted in a general election expected to hand Chancellor Angela Merkel a fourth term, while the hard-right Alternative for Germany (AfD) party is predicted to win its first seats in the national parliament. / AFP PHOTO / Odd ANDERSEN
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.