Tudomány

A józanoktól ittasabbnak érzik magukat a részegek

Elképesztő, mekkora hatással van az emberre, hogy a buliban ki mennyit iszik.

A szakértők egy ideje már foglalkoznak azzal a kérdéssel, hogy a környezet milyen hatással van az ittas személyekre, illetve azzal is, hogy az alkoholisták miként látják az őket körülvevő emberek italfogyasztási szokásait. Az új vizsgálat alátámasztja a korábbi elképzeléseket.

Simon Moore, a Cardiff Egyetem szakértője által vezetett kutatás alapján, ha valaki ittasabb emberek közt van, a saját részegségét sokkal elenyészőbbnek látja. Más szóval: az ember saját ittasságának megítélésére hatalmas hatással van a környezet.

A vizsgálatban a tudósok Cardiff bulinegyedének négy különböző pontján állomásoztak, este 8 és hajnali 3 óra közt. A kutatók minden hetedik arra járót megszondáztattak – ha az illető beleegyezett a mérésbe. A szakértők néhányuktól azt is megkérdezték, hogy mennyire érzik magukat részegnek, illetve, hogy mit gondolnak az alkohol káros hatásairól. A két választ egy-egy 1-től 10-ig terjedő skálán adhatták meg.

Az elmúlt év alatt nagyjából 1 800 személy adatát sikerült összegyűjteni, emellett 400 ember saját ittasságáról és a szesz negatív hatásáról alkotott véleményét is feljegyezték. Az analízis során egyetlen olyan személy értékeit sem vették figyelembe, akinek a véralkoholszintje nulla volt.

Az elemzés végén a szakértők arra jutottak, hogy az emberek fele értékelte úgy, hogy mérsékelten voltak részegek, illetve, hogy mérsékelten károsítja szervezetüket az alkohol.

A kutatók ezután a matematikát hívták segítségül: egy modellt alkalmazva kiszámolták, hogy az egyes alanyok részegségi szintje milyen összefüggésben volt a kérdésekre megadott válaszaikkal. Azt is figyelembe vették, hogy az illető környezetében az adott pillanatban mennyire voltak józanok az emberek.

A szakértők ez alapján jutottak arra, hogy az ittas személyek sokkal súlyosabbnak érzékelték saját részegségüket, ha a társaságban csak kevesebb alkoholt fogyasztottak.

Moore szerint felfedezésük pozitív hatással lehet a közegészségügyre. A szakértő úgy látja, hogy az alkoholfogyasztás visszaszorítására remek eszköz lehet, ha józan embereket vonnak be a jellemzően sok szeszt fogyasztó társaságokba.

A felmérés természetesen magában hordozza a hiba lehetőségét. A kutatók is rámutattak, hogy a vizsgálat során nem minden esetben tudták, hogy a megkérdezettek milyen kapcsolatban állnak az őket körülvevőkkel.

(Via: Live Science)

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik