Tudomány

Az alkohol sokkal veszélyesebb is lehet, mint hittük

Az egészségügyi szakértők korábban is valamilyen szinten rákkeltőnek tartották az alkoholt, ám azzal régóta próbálnak megbirkózni, pontosan milyen ráktípusokat okoz, és mennyire veszélyes. Az Új-Zélandon található Otago University kutatója azonban rengeteg időt szentelt annak, hogy korábbi kutatások és statisztikák alapján egy nemrég publikált tanulmányban leszűkítse a kört azokra a megbetegedésekre, amelyekben kimutathatóan az alkohol játszotta a legnagyobb szerepet.

Az eredménye szerint a következő szervek rákos megbetegedését okozhatja akár kevésbé súlyos alkoholfogyasztás is: máj, szájüreg, torok, gége, nyelőcső, vastagbél, vékonybél és emlő.

Bár azt továbbra sem lehet kijelenteni, hogy ezen esetekben az alkohol volt az egyetlen kiváltó ok, az elemzések alapján az egyik legfontosabb faktornak tűnik – az egész világra vetítve akár az összes rákos megbetegedés 5,8 százalékában játszhat szerepet. Ha ezt évekre bontjuk le, akkor például 2012-ben félmillió ember halt meg (részben) alkohol által okozott daganatos betegségben.

A kutatást végző Jennie Connor szerint természetesen a legnagyobb rizikó abban az esetben áll fenn, ha valaki komoly alkoholfogyasztó, de

akár az alkalomszerű, vagy átlagos bevitel is válthat ki az emberi szervezetből olyan reakciókat, amelyek rosszindulatú daganatok kialakulásához vezetnek.

Épp ezért az egészségügyi szervezeteknek fontos feladata az, hogy figyelmeztessék az embereket arra, hogy a rák kialakulása szempontjából az alkoholfogyasztásban nincs “biztonságos szint”. Ugyan a ráknak 200-nál is több különféle formáját különböztethetjük meg, amelyeket még ennél is többféle faktor válthat ki, az okok egy része megelőzhető a rizikófaktorok minimalizálásával, például az alkoholbevitel vagy a dohányzás megszüntetésével. Egy másik oldalról, a dohányzás rákkeltő hatásaival kapcsolatban elvégzett kutatás például azt állapította meg, hogy a cigarettához kapcsolódó daganatos megbetegedések 90 százaléka tökéletesen megelőzhető.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik