Tudomány

Egyre több pusztító erejű tájfun fenyegeti az emberiséget

Mind meghalunk? Ha mindenki nem is, de Csendes-óceán térségében élők egyre több viharra számíthatnak.

A Kárpát-medence védelméből legfeljebb kellemes borzongással követjük figyelemmel az ázsiai térségben pusztító viharokat, pedig a jelenség aggasztó, bennünket is vastagon érintő okokra vezethető vissza. A tájfunok kialakulása az éghajlatváltozás jelképe, és ami még ijesztőbb, hogy az egyre jobban felmelegedő víz által generált természeti csapások száma meredeken emelkedik.

A Nature Geoscience új tanulmánya arra a megállapításra jutott, hogy a Nyugati-Csendes-óceán térségében kialakuló, úgynevezett trópusi ciklonok száma az elmúlt 37 évben 12-15 százalékkal nőtt. A területtel határos országok, azaz Kína, Tajvan, Japán, vagy Korea lakossága egyre nagyobb veszéllyel kénytelen szembenézni, főleg annak fényében, hogy a viharok ereje növekedő tendenciát mutat: a hármas, négyes erősségű tájfunok az elmúlt évtizedekben megduplázódtak, megháromszorozódtak.

A gyakoriság 15 százalékos növekedése tehát a rombolás erősségének 50 százalékos emelkedésével járt együtt.

Ezek a folyamatok azt is jelentik, hogy a jövőben csak rosszabbra számíthatnak a Csendes-óceán környéki országok. A partszakaszok lakossága megállíthatatlanul nő, ezt teszi az óceán vízszintje is, amivel együtt a ciklonok potenciális áldozatainak száma is aggasztóan növekszik. A környezet, azon belül is a levegő szennyezése, az ezzel járó melegház hatás folyamatosan melegíti az óceán vizét, ezért semmi jóra nem lehet számítani a következő években.

Cyclone_Catarina
A Catarina ciklon, a Nemzetközi Űrállomásról fotózva, 2004. március 26-án

A kutatók arra is próbálnak figyelmeztetni, hogy az évente kialakuló 90 ciklon nem haladja meg ugyan a vulkán kitörések, illetve földrengések számát, mégis sokkal fontosabb folyamatokra irányítja rá a figyelmet. A töménytelen adat elemzése arra mutatott rá, hogy nem spontán kialakuló viharokról van már szó, hanem azok száma egyértelműen az egyre több hőt magába fogadó óceán miatt szaporodott meg.

A trópusi ciklon átmérője akár több száz kilométer is lehet, a légnyomás a belsejében a legnagyobb, ami belülről kifelé nő. A légköri képződményt a Csendes-óceán térségében tájfunnak, a Karib-tengeren hurrikánnak nevezik. A ciklon által keltett szél sebessége elérheti a 240-350 km/órás sebességet, ami hatalmas pusztításokra képes. A keletkezéséhez nagy páratartalmú, meleg levegőre, illetve legalább 26-28 fokos vízfelületre van szükség.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik