Tudomány

Egyre több pusztító erejű tájfun fenyegeti az emberiséget

Horváth Balázs
Horváth Balázs

újságíró. 2016. 09. 07. 14:01

Mind meghalunk? Ha mindenki nem is, de Csendes-óceán térségében élők egyre több viharra számíthatnak.

A Kárpát-medence védelméből legfeljebb kellemes borzongással követjük figyelemmel az ázsiai térségben pusztító viharokat, pedig a jelenség aggasztó, bennünket is vastagon érintő okokra vezethető vissza. A tájfunok kialakulása az éghajlatváltozás jelképe, és ami még ijesztőbb, hogy az egyre jobban felmelegedő víz által generált természeti csapások száma meredeken emelkedik.

A Nature Geoscience új tanulmánya arra a megállapításra jutott, hogy a Nyugati-Csendes-óceán térségében kialakuló, úgynevezett trópusi ciklonok száma az elmúlt 37 évben 12-15 százalékkal nőtt. A területtel határos országok, azaz Kína, Tajvan, Japán, vagy Korea lakossága egyre nagyobb veszéllyel kénytelen szembenézni, főleg annak fényében, hogy a viharok ereje növekedő tendenciát mutat: a hármas, négyes erősségű tájfunok az elmúlt évtizedekben megduplázódtak, megháromszorozódtak.

A gyakoriság 15 százalékos növekedése tehát a rombolás erősségének 50 százalékos emelkedésével járt együtt.

Ezek a folyamatok azt is jelentik, hogy a jövőben csak rosszabbra számíthatnak a Csendes-óceán környéki országok. A partszakaszok lakossága megállíthatatlanul nő, ezt teszi az óceán vízszintje is, amivel együtt a ciklonok potenciális áldozatainak száma is aggasztóan növekszik. A környezet, azon belül is a levegő szennyezése, az ezzel járó melegház hatás folyamatosan melegíti az óceán vizét, ezért semmi jóra nem lehet számítani a következő években.

A Catarina ciklon, a Nemzetközi Űrállomásról fotózva, 2004. március 26-án

A kutatók arra is próbálnak figyelmeztetni, hogy az évente kialakuló 90 ciklon nem haladja meg ugyan a vulkán kitörések, illetve földrengések számát, mégis sokkal fontosabb folyamatokra irányítja rá a figyelmet. A töménytelen adat elemzése arra mutatott rá, hogy nem spontán kialakuló viharokról van már szó, hanem azok száma egyértelműen az egyre több hőt magába fogadó óceán miatt szaporodott meg.

A trópusi ciklon átmérője akár több száz kilométer is lehet, a légnyomás a belsejében a legnagyobb, ami belülről kifelé nő. A légköri képződményt a Csendes-óceán térségében tájfunnak, a Karib-tengeren hurrikánnak nevezik. A ciklon által keltett szél sebessége elérheti a 240-350 km/órás sebességet, ami hatalmas pusztításokra képes. A keletkezéséhez nagy páratartalmú, meleg levegőre, illetve legalább 26-28 fokos vízfelületre van szükség.

vissza a címlapra

Kommentek

Legfrissebb videó mutasd mind

Swedish director Ruben Ostlund delivers a speech on stage after he was awarded with the Palme d'Or for the film 'The Square' on May 28, 2017 during the closing ceremony of the 70th edition of the Cannes Film Festival in Cannes, southern France.  / AFP PHOTO / Alberto PIZZOLI
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.