Tudomány

Rommá égette a Tabánt egy kádár inasa

Bihari Dániel
Bihari Dániel

tud újságíró. 2016. 09. 05. 13:00

Hiába próbálták már borral is oltani a tüzet, a városrész órák alatt a lángok martalékává lett 1810. szeptember 5-én.
Korábban a témában:

Egy védett völgy közel a Dunához, meleg vizű források, lankás, napsütötte domboldalak – kell jobb hely, ha az ember otthont keres? Előnyös fekvésének és természeti adottságainak köszönhetően a “Tabán” már a történelem előtti időkben lakott volt. A honfoglalás után Kis-Pestnek nevezték, fontos révátkelő működött itt, de ismerték Alhévíz, Kelenföld néven is. Sorsa IV. Béla építkezései során dőlt el hosszú időre, a falakon kívül rekedt falu évszázadokig Buda elővárosa volt.

Mai nevét a török korban kapta: Débágháne/Tabakhane, azaz Tímártelep, utalva az itt működő számos cserzővargára, tímárra. Szépen fejlődött is, az oszmánok dzsámikat, fürdőket építettek itt. A hódoltság után a Tabán története is fordulatot vett, az igencsak megfogyatkozott magyar lakosság mellé jelentős számú szerb népesség költözött.

Romantikus rendezetlenség

Lassan kialakultak a girbe-gurba utcák, az egymáshoz ragasztott házak romantikus kuszasága. A “tabáni romantika” terjedéséhez természetesen szükség volt a megannyi pincére, “kiskocsmára”, amelyek a helyi lankák kincsét kínálták.

Egy szó, mint száz, a pesti polgárok szívesen jártak ide, művészek, szerelmespárok találkahelye volt, amolyan XVIII. századi bulinegyed, az 1800-as évek elején már mintegy 1000 házzal. Többségükre azért inkább a viskó szó illett…

Egyetlen szikra

Aztán eljött az 1810-es év, és a Tabán örökre megváltozott. A szokásosnál sokkal melegebb és szárazabb volt az a szeptember, víz még a kutak alján is alig gyűlt meg, szeptember 5-én még a szél is feltámadt. Schuller János kádármester inasa dél után nem sokkal mégis úgy döntött, hogy eljött az idő a hordók kiégetésére az udvaron. Nem kellett sok idő, hogy egy kipattanó szikra meggyújtsa a tetőzsindelyt, perceken belül több ház is égett.

A szél játszva vitte tovább a tüzet az egymásra tapasztott, nagy rendetlenségben épült házak között. Az oltást több tényező is nehezítette. A kutak szárazak voltak, a szél erős, nagy volt a pánik, az össze-vissza kanyargó utcákon az emberek egymást taposták. Már aki ott volt, mert a legtöbben szőlőben dolgoztak. Megnyitották a pincéket, felhozták a bort, azt is a tűzre locsolták.

Eredménytelenül. A tűz a szomszédos városrészeket is fenyegette, de lángra kapott a hajóhíd budai véget, több lehorgonyzott szénáshajó. A Tabán lakói egyet tehettek: mentették a saját és egymás életét. Az égő poklot végül éjfél körül sikerült megfékezni a katonaság bevetésével, de akkor is csak úgy, hogy számtalan ház lerombolásával lokalizálták a tüzet.

Wikipedia

Ma már hiába keressük

Összesen körülbelül 50 ember lelte halálát a lángokban, több mint ezer ház semmisült meg, ezrek vesztették el minden ingó és ingatlan vagyonukat, váltak földönfutóvá.

De a Tabán talpra állt. Bárhogy is igyekezett az újjáépítést koordináló és segítő városi tanács szabályozni az építkezést, a házakat ugyanabban az átláthatatlan összevisszaságban építették újjá, mint ahogy a katasztrófa előtt álltak. De már nem sokáig. A városrendezés részeként lassan elbontották az “igénytelen” viskókat, a századfordulóra igazi szórakozónegyeddé vált.

A vendéglőkkel, borozókkal teli romantikus városrész írók, költők, művészek kedvelt helye lett olyannyira, hogy sokan a budapesti Montmartre-ként emlegették. Hiába volt a széleskörű tiltakozás, 1933-1936 között lebontották a Tabán házait, ám a világháború megakadályozta, hogy a helyükre megálmodott új városrész felépüljön. Ma jelentős része közpark, a régi, romantikus Tabánból csak elvétve maradt egy-két épület.

(Kiemelt kép: a Szarvas tér 1900-ban. Forrás: Fortepan / Budapest Főváros Levéltára)

vissza a címlapra

Kommentek

Legfrissebb videó mutasd mind

Swedish director Ruben Ostlund delivers a speech on stage after he was awarded with the Palme d'Or for the film 'The Square' on May 28, 2017 during the closing ceremony of the 70th edition of the Cannes Film Festival in Cannes, southern France.  / AFP PHOTO / Alberto PIZZOLI
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.