Tudomány

Kihalás szélén a keleti gorilla

Bátky Zoltán
Bátky Zoltán

tech-újságíró és zenész. 2016. 09. 05. 13:01

A világ legnagyobb főemlőse most már hivatalosan is a legveszélyeztetettebb kategóriába került. Van azonban jó hír is egy másik, ikonikus állattal kapcsolatban.

A hat nagy főemlősből (a keleti és nyugati gorilla, a borneói és szumátrai orángután, valamint a csimpánz és a bonobó) már csak kettő nincs a kihalás szélére került fajok listáján, a csimpánzokon és a bonobókon kívül a többiből már veszélyesen kevés példány maradt a Földön. Egyébként a másik kettő is veszélyeztetett, csak még nincs a kritikus listán.

A Hawaii szigetén rendezett, a Föld élővilágának megóvásáról szóló szakmai konferencián a keleti gorilla azért került fel az úgynevezett “Veszélyeztetett fajok vörös listájára”, mert a szakértők szerint már csak kevesebb mint 5000 példány él szabadon, ami az elmúlt 20 év alatt 70 százalékos csökkenést jelent.

A gorillákra eddig is nagy veszélyt jelentettek az orvvadászok, akik sokszor aprópénzért kapták puskavégre az állatokat, de egyre fontosabb rizikófaktor az is, hogy a faj legnagyobb populációja a Kongó térségében él, ahol a politikai instabilitás, sokszor fellángoló háborús helyzet következményeinek a gorillák is sokszor esnek áldozatul. Az élővilág megmentésére szakosodott szervezet, az International Union for the Conservation of Nature (IUCN) igazgatója szerint ugyan egyre több eredményt érnek el a fajok megóvása terén, de képtelenek lépést tartani az emberiség rombolásával.

A keleti gorillák két típusának jelenlegi élőhelye

A szervezet alelnöke és főemlős-szakértője, Russell Mittermeier szerint ráadásul egyelőre nincs is igazán hatékony megoldás a gorillák kipusztulásának megállítására, az egyetlen lehetséges út az lenne, ha egy mainál sokkal nagyobb összeget fordíthatnának arra, hogy a helyszínen védjenek meg szinte példányonként minden állatot.

Sikeres volt a pandaháború

Szerencsére az IUCN kifejezetten fontos sikerekről is be tudott számolni. Az óriáspanda sokáig volt az állatvilág pusztulásával kapcsolatos hírek és erőfeszítések egyik ikonja, ám a mostani konferencia után a fajt a kritikusan veszélyeztetett kategóriából sikerült “feljebb minősíteni”. Különféle szervezetek 50 éven át küzdöttek az óriáspandák megmentéséért, és most úgy tűnik, az élőhelyük biztosítása, valamint az illegális vadászat és befogás visszaszorítása meghozta a rég várt eredményt.

vissza a címlapra

Kommentek

Legfrissebb videó mutasd mind

Election posters with the leading candidates for the presidential elections in France with  Le Pen (l) and E. Macron (c) can be seen in Henin-Beaumont, France, 23 April 2017. A total of eleven candidates participates in the first round of the presidential elections. Photo: Kay Nietfeld/dpa
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.