Tudomány

Saját kis világok vannak az elefántok lábnyomában

Az elefántok léptei nyomán valódi kis kolóniák alakulnak a pocsolyákban.

Az elefántok nem csak azért jó arcok, mert az orrukkal esznek, és egyébként meg úgy néznek ki, mint egy szürkére fújt, napon felejtett alma, hanem azért is, mert ahová lépnek, ott élet terem, amire a Kibale Nemzeti Park (Uganda) mocsárvidékén lévő ormányosainak lábnyoma az élő példa.

Egy-egy elefánttappancsban ugyanis akár 200 liternyi víz is összejöhet, ami ideális élőhelyül szolgál több tucatnyi gerinctelen fajnak. “Meglepődtem, amikor azt tapasztaltam, hogy ezek a lábnyomok egész évben tele vannak vízzel, és nagyon széleskörű diverzitásnak adnak otthont”, mondta Wolfram Remmers, a Koblenzi Egyetem (Németország) munkatársa. 2014-ben egy 3 napos periódusban 30 lábnyomot vizsgáltak, és azt találták, hogy egy-egy “gödörben” akár 60 faj is található, a bogaraktól a pókokon át a férgekig.

Amboseli National Park, Rift Valley, Kenya, Africa, East Africa
Amboseli National Park, Rift Valley, Kenya, Africa, East Africa

És ezek még csak a szemmel is könnyedén észrevehető élőlények, de rengeteg olyan is van, amelyiket nem láthatjuk, ám mégis a vízben élnek. Remmeres szerint az elefántok lábnyomai nagyon fontos szerepet játszanak ezen életformák fejlődésében, hiszen ezek a kisebb-nagyobb tócsák sokszor nyújtanak kapcsolatot a nagyobb vizekhez, ahol  aztán még tovább léteznek az apró entitások.

“Ha az elefántok eltűnnének, ezek az élőhelyek is eltűnnének”, mondta Remmers, aki szerint ebben az esetben bizonyos fajokat, például egyes szitakötőket nagyon nehéz lenne fellelni. És akkor arról még nem is beszéltünk, hogy a hatalmas állatok a nem elhanyagolható mértékű székletükkel is nagyban segítik az élet körforgását.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik