Builder Fitting Insulation Boards Into Roof Of New Home
Tudomány

Még véletlenül se álljon neki nyáron szigetelni

24.hu
24.hu

2016. 08. 15. 12:17

Vitán felül az ősz a legalkalmasabb otthonunk hőszigetelésére, és nem csak azért, mert a gyerekek iskolában vannak, és nem lábatlankodnak az állványok körül.

Először is ősszel sok forgalmazónál jelentős kedvezményekkel juthatunk hozzá a kiszemelt alapanyagokhoz. A hőszigetelés tartós, hosszú távú befektetés, de nem olcsó, így nem mindegy, mennyiért tudjuk beszerezni a hozzávalókat, hiszen annál gyorsabb a megtérülés.

Talán ennél is fontosabb a hőmérséklet – nem véletlen, hogy a téli és a nyári időszakot nem ajánlják a szigeteléshez. A nyári forróságban például a ragasztó megéghet, és nem fogja tartani megfelelően a szigetelést, de  a vakolatot kötésére is károsan hathat,  így érdemes beépítésével megvárni az őszt. A tél meg már természeténél fogva nem alkalmas az ilyesfajta munkák elvégzésére.

Ha már szigetelés: azért érdemes legkésőbb ősszel elvégezni, mert télen már élvezhetjük is a melegebb, komfortosabb és nem utolsósorban jóval olcsóbban fűthető otthon pozitív hatásait. Azaz egy ősszel elvégzett hőszigetelés télen máris elkezdi visszatermelni a ráfordítást.

A tavasz mellett ugyancsak az ősz alkalmas futónövények ültetésére. Hogy ennek mi köze a szigeteléshez? Ma már tudott, hogy a növénnyel befuttatott falak hőszigetelő képessége sokkal jobb, mint ha csupaszon hagyjuk őket. Nyáron a futónövény takarta falak felszíne akár 20-30 fokkal hűvösebb, mint a napsugárzásnak kitett homlokzatoké. Télen a lombozat és a fal közötti légréteg segít, ám hogy pontosan mennyit spórolhatunk így a fűtéssel, azon ma még a szakemberek is vitatkoznak.

Ha nem akarunk vadszőlővel vagy borostyánnal kísérletezni, inkább gyors és kiszámítható eredményt szeretnénk, akkor érdemes egy egyetlen ősz alatt beépíthető rendszert választanunk.

Kommentek

Legfrissebb videó mutasd mind

24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.