Tudomány

Nagyon morcos képet vág mostanság a Nap

24.hu
24.hu

2016. 07. 20. 08:45

Az égitest különös "arcát" jó ideje fotózza a NASA Solar Dynamics Observatory. A 2010-ben indított SDO-projekt célja éppen az, hogy az objektum mágneses aktivitását és csillagtevékenységét vizsgálja. Most egy videóban meg is tekinthetjük a nem mindennapi jelenséget.
Korábban a témában:

A Nap szemei valójában olyan aktív régiók, ahol a napkitörések történnek. A túlhevült plazma ezen területeken át jut ki a világűrbe – a jelenséget koronakidobódásnak nevezik. Az ilyen kilökődések során a napszéllel olyan anyagok távoznak az égitestből, melyek bolygóközi mágneses felhővé állnak össze. Mi, a Földről az ilyen eseményeket sarki-fényként, vagy mágneses viharként érzékelhetjük.

A furcsa grimaszért pedig egy koronalyuk a felelős, ez a csillag egy viszonylag hűvös és sötét része. A Nap szája azonban eltörpül az objektum felső részén látható hatalmas lyuktól, mely parókaként díszíti az égitest fejét.

Ideges nap Fotó: NASA
Ideges nap Fotó: NASA

A jelenség létrejöttére van egy másik magyarázat is, igaz, ez nem a csillagászathoz, hanem a pszichológiához köthető. A pareidolia lényege az, hogy bizonyos véletlenszerű ingerekben tisztán kivehető dolgokat – például hangokat vagy arcokat – vélünk felfedezni.

Az illúzióra a legismertebb példák vallásosak: az évszázadok során sokan sok helyen fedezték fel Jézus, vagy Szűz Mária alakját különböző tárgyakon. A jelenséget a tudomány is felhasználja, többek közt a Rorschach-teszt is erre alapul.

(Via: Live Science)

vissza a címlapra

Kommentek

Legfrissebb videó mutasd mind

CANNES, FRANCE - MAY 21: US actor Adam Sandler (R), US actor Ben Ben Stiller (C) and British actress Emma Thompson (L) arrive for the film ‘The Meyerowitz Stories’ in competition at the 70th annual Cannes Film Festival in Cannes, France on May 21, 2017.  Mustafa Yalcin / Anadolu Agency
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.