Tudomány

Nagyon morcos képet vág mostanság a Nap

24.hu
24.hu

2016. 07. 20. 08:45

Az égitest különös "arcát" jó ideje fotózza a NASA Solar Dynamics Observatory. A 2010-ben indított SDO-projekt célja éppen az, hogy az objektum mágneses aktivitását és csillagtevékenységét vizsgálja. Most egy videóban meg is tekinthetjük a nem mindennapi jelenséget.
Korábban a témában:

A Nap szemei valójában olyan aktív régiók, ahol a napkitörések történnek. A túlhevült plazma ezen területeken át jut ki a világűrbe – a jelenséget koronakidobódásnak nevezik. Az ilyen kilökődések során a napszéllel olyan anyagok távoznak az égitestből, melyek bolygóközi mágneses felhővé állnak össze. Mi, a Földről az ilyen eseményeket sarki-fényként, vagy mágneses viharként érzékelhetjük.

A furcsa grimaszért pedig egy koronalyuk a felelős, ez a csillag egy viszonylag hűvös és sötét része. A Nap szája azonban eltörpül az objektum felső részén látható hatalmas lyuktól, mely parókaként díszíti az égitest fejét.

Ideges nap Fotó: NASA
Ideges nap Fotó: NASA

A jelenség létrejöttére van egy másik magyarázat is, igaz, ez nem a csillagászathoz, hanem a pszichológiához köthető. A pareidolia lényege az, hogy bizonyos véletlenszerű ingerekben tisztán kivehető dolgokat – például hangokat vagy arcokat – vélünk felfedezni.

Az illúzióra a legismertebb példák vallásosak: az évszázadok során sokan sok helyen fedezték fel Jézus, vagy Szűz Mária alakját különböző tárgyakon. A jelenséget a tudomány is felhasználja, többek közt a Rorschach-teszt is erre alapul.

(Via: Live Science)

vissza a címlapra

Kommentek

Legfrissebb videó mutasd mind

MILAN, ITALY - OCTOBER 31:  A general view of the new Scientology Church is seen on the opening day on October 31, 2015 in Milan, Italy. The five-story, four-building, 258-windows, former headquarters of Philips and computer company Sun has been converted into a 10,000 square meter Scientology church and will be the largest of its kind in the world.  (Photo by Awakening/Getty Images)
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.