Tudomány

Így néz ki a NASA vadonatúj marsjárója

A jelenlegi marsjáró utódja 2021. februárjában kezdi meg munkáját, de már most tudjuk, miként fog kinézni.

A NASA eléggé otthon van az idegen bolygókra tervezett járművekkel kapcsolatban, most pedig bemutatta, hogy miként néz ki az a marsjáró, ami majd 4 év múlva indul a vörös bolygóra tervezett küldetésre. Az egyszerűen csak Mars 2020 névre keresztelt hatkerekű a nevéből is következtethetően 2020 nyarán kezdi meg küldetését, de azt már most tudni lehet, hogy miként fog kinézni.

A költségek csökkentése végett a NASA néhány hardverelemet a jelenleg is aktívan dolgozó Curiosity-ről kölcsönzött, ugyanakkor számos olyan dolog is van az új roveren, amit eddig még nem láthattunk. “A Mars 2020 az első lépés ahhoz, hogy többcélú feladatok keretein belül marsi kőzet-és talajmintákat gyűjtsünk be a bolygóról, és juttassunk el a Földre”, mondta Geoffrey Yoder a NASA képviseletében.

mars rover

“A Mars 2020 kihasználta a Curiosity A és B fázisa alatt begyűjtött tapasztalatokat, így sokkal gyorsabban haladunk vele, mint elődjével”, tette hozzá George Tahu, a program vezetője. Amennyiben a marsjáró landol a bolygón, a feladata az lesz, hogy az esetleges élet jelei után kutasson, és ennek érdekében felszerelik két robotkarral, melyek kiválóan alkalmasak lesznek a minták begyűjtésére. Mindezek mellett számtalan szenzort is kap, amikkel képes lesz arra, hogy a felszín alatti geológiai struktúrákat vizsgálgassa.

Ám ezzel még nem merült ki a NASA csillagközi parádéja, mert az egyik legnagyobb dobás, hogy elődjével ellentétben az új “robogó” a még bonyolultabb felszíneken is jobban boldogul, illetve a landolása is olyan lesz, hogy nem kell neki annyira sima placc, mint a Curiosity-nek. A tervek szerint a marsjáró a 2020. nyári fellövés után 2021 februárjában érkezik meg a Marsra, és kezdi meg munkáját.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik