Tudomány

Potenciális vírushordozók a gyermekjátékok

Egy új kutatás szerint egyes vírusok, mint amilyen az influenza is, komoly kockázatot jelentenek a gyerekekre. A kórokozók ugyanis hosszú ideig életben maradhatnak a játékokon.

Kutatók egy csoportja műanyagból készült játékbékákon vizsgálta bizonyos burokkal rendelkező vírusok viselkedését. A szakértők arra jutottak, hogy a vírusrészecskék megmaradási esélye a levegő minőségével van összefüggésben.

Az eredmények azt mutatják, hogy egyes fajok a játékokon megtapadva komoly kockázatot jelentenek a gyerekekre. A burokkal rendelkező fajok külső rétegei megvédik a vírusokat, valamint a sejtek megfertőzésében is segítenek, így a kórokozók akár zordabb környezetben is életben maradhatnak. Rengeteg ilyen betegség létezik, a legismertebbek az influenza, a koronavírus, a SARS valamint a MERS.

A felfedezés igen fontos lehet. Mivel a legtöbb ember az élettelen tárgyakra nem úgy gondol, mint potenciális vírushordozókra, nem is szentel megfelelő figyelmet az ilyen objektumok tisztítására járvány idején. A gyerekek ráadásul még nagyobb kockázatnak vannak kitéve, ugyanis sokszor veszik a kezüket a szájukba, ráadásul immunrendszerük sem fejlődött még ki teljesen.

A kutatók a kórokozók túlélési időtartamát a hőmérséklettel és a páratartalommal hozták összefüggésbe. A megtapadás 22 Celsius-fokon és 60 százalékos páratartalomnál volt a leghosszabb, ott akár 24 óráig is megmaradhattak a vírusrészecskék – igaz, a végén mindössze egy százalékuk volt fertőzőképes.

Az otthonokban gyakoribb 40 százalékos páratartalom esetében a betegség hamarabb elpusztult. Az első két órát csupán a vírusrészecskék 0,01 százaléka élte túl, ennek ellenére még 10 óra múlva is kimutatható volt a jelenlétük. A tudósok azonban rámutattak: ilyen kis dózisú részecske is elég ahhoz, hogy egy gyermek megbetegedjen.

Éppen ezért a legfontosabb az, hogy a szülő mindig legyen elővigyázatos, ha olyan helyen jár gyermekével, ahol az mások által is használt játékokkal érintkezhet. Ilyen környezet lehet az óvoda, vagy a gyermekorvosi rendelő is, ahol járvány esetén a betegségek egyébként is könnyen terjednek.

A szakértők szerint a fertőtlenítés vagy a gyermek elzárása a játékoktól jó megoldás lehet. A játékok mellett azonban másra is érdemes figyelni, a vírusok ugyanis a kilincseken, liftgombokon és hasonló felületeken is megtapadhatnak.

(Via: Science Daily)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik