AMT Camera System
03/25/13
3:45:05 p
150000
7.0
120.0
Imaging
CoV-Vero215.8104
-375.427136
0.00
XpixCal=3.051
YpixCal=3.051
Unit=nm
##fv3
Tudomány

Potenciális vírushordozók a gyermekjátékok

24.hu
24.hu

2016. 06. 28. 12:13

Egy új kutatás szerint egyes vírusok, mint amilyen az influenza is, komoly kockázatot jelentenek a gyerekekre. A kórokozók ugyanis hosszú ideig életben maradhatnak a játékokon.
Korábban a témában:

Kutatók egy csoportja műanyagból készült játékbékákon vizsgálta bizonyos burokkal rendelkező vírusok viselkedését. A szakértők arra jutottak, hogy a vírusrészecskék megmaradási esélye a levegő minőségével van összefüggésben.

Az eredmények azt mutatják, hogy egyes fajok a játékokon megtapadva komoly kockázatot jelentenek a gyerekekre. A burokkal rendelkező fajok külső rétegei megvédik a vírusokat, valamint a sejtek megfertőzésében is segítenek, így a kórokozók akár zordabb környezetben is életben maradhatnak. Rengeteg ilyen betegség létezik, a legismertebbek az influenza, a koronavírus, a SARS valamint a MERS.

A felfedezés igen fontos lehet. Mivel a legtöbb ember az élettelen tárgyakra nem úgy gondol, mint potenciális vírushordozókra, nem is szentel megfelelő figyelmet az ilyen objektumok tisztítására járvány idején. A gyerekek ráadásul még nagyobb kockázatnak vannak kitéve, ugyanis sokszor veszik a kezüket a szájukba, ráadásul immunrendszerük sem fejlődött még ki teljesen.

A kutatók a kórokozók túlélési időtartamát a hőmérséklettel és a páratartalommal hozták összefüggésbe. A megtapadás 22 Celsius-fokon és 60 százalékos páratartalomnál volt a leghosszabb, ott akár 24 óráig is megmaradhattak a vírusrészecskék – igaz, a végén mindössze egy százalékuk volt fertőzőképes.

Az otthonokban gyakoribb 40 százalékos páratartalom esetében a betegség hamarabb elpusztult. Az első két órát csupán a vírusrészecskék 0,01 százaléka élte túl, ennek ellenére még 10 óra múlva is kimutatható volt a jelenlétük. A tudósok azonban rámutattak: ilyen kis dózisú részecske is elég ahhoz, hogy egy gyermek megbetegedjen.

Éppen ezért a legfontosabb az, hogy a szülő mindig legyen elővigyázatos, ha olyan helyen jár gyermekével, ahol az mások által is használt játékokkal érintkezhet. Ilyen környezet lehet az óvoda, vagy a gyermekorvosi rendelő is, ahol járvány esetén a betegségek egyébként is könnyen terjednek.

A szakértők szerint a fertőtlenítés vagy a gyermek elzárása a játékoktól jó megoldás lehet. A játékok mellett azonban másra is érdemes figyelni, a vírusok ugyanis a kilincseken, liftgombokon és hasonló felületeken is megtapadhatnak.

(Via: Science Daily)

vissza a címlapra

Kommentek

Legfrissebb videó mutasd mind

Local demonstrators march with a flag with the image of Russian President Vladimir Putin and Hungarian Prime Minister Viktor Orban close to the headquarter of the governor FIDESZ party at Heroes Square as students, teachers of the Central European University and their sympathizers protest in downtown Budapest on April 9, 2017. 
Hungarian lawmakers approved legislation that could force the closure of a prestigious Budapest university founded by US billionaire investor George Soros, sparking fresh protests. The English-language Central European University (CEU), set up in 1991 after the fall of communism, has long been seen as a hostile bastion of liberalism by Prime Minister Viktor Orban's government.  / AFP PHOTO / ATTILA KISBENEDEK
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.