Tudomány

Még pakolni is tud a Boston Dynamics új robotkutyája

A Boston Dynamics sokak által felháborítónak tartott robotvideóin próbál változtatni - rugdosás ugyan nincs, de egy véletlenszerűen stratégiai pontra helyezett banánhéj azért még előfordul.

Ha nem emlékeznénk teljesen a Boston Dynamicsre: a cég fejnélküli óriáskutyára emlékeztető harctéri hordrobotjaival került a köztudatba – négy, később pedig már kétlábú, különböző célokra fejlesztett robotjait pedig különböző videókban tárták a nagyközönség elé, meglehetősen negatív visszhangot keltve. A karácsonyra gyártott, fejetlen kutyarénszarvasok által húzott szánt bemutató videó akár még vicces is lehetett volna (az internetezők nagy része szerint nem, ugyanakkor az internetezők ugyanezen nagy része szerint Európa egy kisváros Texasban, úgyhogy van még hova fejlődnie az emberi fajnak), az ezek mellett publikált videók viszont már kevésbé.

Ezekről korábban már be is számoltunk: a robotkutyákat oldalba rugdosó, robothumanoidokat pedig padlóra gáncsoló videókról hiába mondja a racionalizáló fejlesztőközeg, hogy „remek egyensúlytesztek”, ha a bennünk megbúvó emberség a reakciókból jól lemérhetően embernek, illetve állatnak látja a robotokat formai hasonlóságuk miatt, a velük elkövetett tesztek pedig morális szempontból megkérdőjelezhetőek. Csak hogy összefoglaljuk a múltat: a Boston Dynamics éppen eladó, a Google X pedig nyíltan elhatárolódott a cégtől a fenti videóban látható részletek miatt.

A cég új robotkutyája, a madárcsontvázfejű SpotMini a fenti történet miatt is enyhén átszínezett ízű promovideót kapott. A BigDog teherhordozó-műkutya kistestvére csaknem 30 kilót nyom (a BigDog maga négyszer ilyen nehéz volt), hatvan centi magas, teljesen elektromos, az eddigi legcsendesebb modell, egy teljes akkutöltést követően pedig 90 percig képes futni. Szenzorainak köszönhetően képes tájékozódni kül- és beltéren egyaránt, ahogy ez a fenti videóban is látható, legkülönlegesebb része viszont az a manipulátorkar, amely egyes elemekben határozottan egy nyak-arc kombinációnak tűnik, ezzel ugyanis nemcsak megragadni tud dolgokat, hanem ennek segítségével akár lábra is tud állni, ha valami miatt a földre került.

Azt még meglátjuk, hogy az esésstratégiailag megfelelő pontra helyezett banánhéjak mennyire számítanak robotállat-jogilag kifogásolhatónak (az átlagkommentelőket ismerve nagyon is), de az biztos, hogy a háztartásban tevékenykedő, pohárpakoló, az italdobozoktól olykor megzavarodó robot jóval enyhébb hangvételű videót kapott a korábbiakhoz képest  – a mémekre még várhatunk egy keveset.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik