Tudomány

Bizarr szaguk van az üstökösöknek

A 67P/Csurjumov–Geraszimenko 1969-es felfedezése óta hozza lázba a csillagászokat. Az égitest a második olyan üstökös, amelyre ember által készített eszköz eljutott. Az objektumot rengeteg szempontból lehet tanulmányozni, most egy igen alternatív megközelítés került előtérbe: az üstökös szaga.

Philae űrszonda nem sokkal a landolás után elemezni kezdte a 67P/Csurjumov–Geraszimenko felszínének kémiáját. Bár a szerkezet mintát nem hozhat magával, a Földre eljuttatott információk alapján a kutatók létrehoztak egy mesterséges anyagot, amely alkalmas arra, hogy körbeszaglásszanak.

A minta megalkotásán egy nemzetközi csapat dolgozott. A cél az volt, hogy a másolat minél inkább visszaadja a 67P-n található kőzet aromáját. A különös illatú darabot végül ki is állította a londoni Royal Society, így bárki beleszippanthat egyet az üstökösbe. Aki úgy dönt, hogy valóban szaglászáshoz van kedve, az készüljön fel egy könnyfakasztó élményre, a minta ugyanis macskavizelet-, záptojás- és keserű mandulaszagot áraszt magából.

Érdekes, hogy az üstökös fő összetevői a vízgőz, a szén-dioxid és a szén-monoxid; ezek közül pedig egyiket sem érzékeli orrunk. A Philae azonban felfedezte a kőzetekben az ammónia, a hidrogén-szulfid, illetve a hidrogén-cianid jelenlétét. Ezek pedig sorra megtalálhatóak a vizeletben, a záptojásban illetve a mandulában, így valószínűleg ezek hozzák létre a jellegzetes aromát.

Ezen anyagok belégzése igen káros, ezért nem ajánlatos egy valódi üstökös szippantgatása. A kiállított darab természetesen nem tartalmazza magában a veszélyes összetevőket.

A minta júliusig lesz szagolható. Bár egyesek szerint a másolat halványan valami kellemes illatot is hordoz magán, az összhatás így is igen orrfacsaró, ezért csak erős gyomrúaknak ajánlott a kiállítás meglátogatása.

(Via: IFL Science)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik