Tudomány

Fellélegezhetnek a halak: kész a lebomló sörcsomagolás

Az ember néha bele se gondol, hogy kedvenc itala milyen károkat okozhat.

Az Egyesült Államokban a sörfogyasztás hatalmas probléma, és nem csupán az alkohol káros hatásai miatt. Az országban évente több mint 13,5 milliárd liter sör fogy el, ennek a felét dobozos formában vásárolják meg. Az ilyen csomagokat általában hatosával, műanyaggyűrűkkel árulják. Ezek a tartók azonban sokszor az óceánban kötnek ki, ahol a tengeri állatok beléjük gabalyodnak, vagy megeszik őket.

Egy floridai sörfőzde a problémát érzékelve alternatív megoldással állt elő. A Saltwater Brewery termékeit hasonló módon hatosával, de állati fogyasztására alkalmas gyűrűvel árulják. A tartók olyan pépből készülnek, melyek a sörfőzés melléktermékeiből, búzából és árpából állnak össze. Bár az anyag tökéletesen lebomlik, mégis a műanyaghoz hasonlóan erős, így alkalmas a sörös dobozok összefogására.

Eddig a vállalat pár száz ilyen tárolót gyártott, de reményeik szerint a jövőben havonta 400 ezer hasonló gyűrűt tudnak majd előállítani. A Saltwater Brewery-nél bíznak benne, hogy példájukat követve más, nagyobb eladással működő sörfőzdék is bevezetik a biztonságos gyűrűk használatát.

Az Egyesült Államok több tagállamában immár szövetségi törvény is van a hatos tárolók átalakítására, hogy 100 százalékban lebonthatóvá váljanak. Bár a rendelkezés némiképp segíthet a tengeri állatokon, a becslések szerint továbbra is 1 millió madár, és 100 ezer emlős illetve teknős hal bele évente a gyűrűbe gabalyodás, vagy a csomagolás lenyelése miatt.

A világ óceánjaiba egyre több műanyag kerül, így az efféle megoldások igen fontosak lehetnek, ha a jövőben is vízben, és nem csomagolásban szeretnénk fürdőzni.

(Via: IFL Science)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik