Tudomány

Több milliárd dollárt költene India erdőtelepítésre

India területének jelenleg 21 százalékát borítja erdő, a tervek szerint 33-ra szeretnék növelni ezt az arányt az elkövetkező években.

Az indiai kormány elképesztő, 6,2 milliárd dolláros projektet indítana az állam területének újraerdősítésére – számol be az IFL Science. A tervezetet az indiai országgyűlés alsóháza már elfogadta, így már csak a felsőház döntésére kell várni.

Az ázsiai ország nagyjából 1,2 milliárd lakosának terjeszkedése súlyosan érinti a környezetet. Ha ez nem lenne elég, a rendkívül gyorsan lezajló iparosodás miatt India a világ egyik legnagyobb légszennyezője. Éppen ezek miatt a kormány úgy tervezi, hogy a 2005-ös adatokhoz képest 33-35 százalékkal csökkenti a kibocsátást 2030-ra. Az új erdőtelepítési program ennek a nagyszabású projektnek a része.

Prakash Javadekar, az indiai környezetvédelmi miniszter szerint a döntés nagy lökést adhat a tervnek. Az erdőtelepítéssel 33 százalékra nőhet a lefedettség, ráadásul a fák jótékony hatásával a szénkibocsátás is jelentősen csökkenhet. A projekt fedezetét jelentő pénzt 12 év óta gyűjtik, az erdős területekre betelepült magánvállalatok befizetéseiből.

A nemes cél ellenére sokan kritizálják a tervezetet. A legnagyobb probléma az, hogy a programra elköltött pénz nehezen követhető nyomon, Indiában pedig hatalmas probléma a korrupció. Olyan jelentések is léteznek, amelyek arról számolnak be, hogy erdészeti tisztviselők a saját területeikben okoztak erdőtüzet, ha nem sikerült teljesíteni az elvárásokat – így a tűzzel azonosíthatták beszámolóikban a kudarc okát.

Mások a kormányt hibáztatják, mert a tervre szánt pénzt éppen környezetrombolásból tudták beszerezni. Nagy kérdés az is, hogy hova tudják majd az új erdőket telepíteni? Könnyen elképzelhető, hogy az intézkedés termőföldeket fogja érinteni, ez viszont rengeteg ember megélhetését sodorhatja veszélybe.

Az elképzelés körül még számtalan ehhez hasonló probléma van, válasz azonban ezidáig nem született.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik