KONICA MINOLTA DIGITAL CAMERA
Tudomány

Mesterséges tojásokkal lesnék meg a keselyűket

24.hu
24.hu

2016. 03. 29. 12:35

Korábban a témában:

Bár a fejünk felett köröző keselyűk képe nem éppen bizalomgerjesztő, a dögevők mégis fontos részét képezik az ökoszisztémának. Sajnos a madarak száma világszerte sok helyen csökken, hiszen az élőhelyük egyre zsugorodik, és a lehetséges táplálékforrások is fogyatkoznak. Az, hogy a tudósok jobban megismerjék a madarakat létfontosságú lehet: akár egyes fajok megmentését is jelentheti.

Márciusban a Microduino elektronikai vállalat három tudósa, Bin Feng, Bruce Liu és Kejia Pan egy egészen különös ötlettel állt elő. A szakemberek egy elektronikus tojást készítettek, amely segíthet bepillantatni a környezetvédők számára a keselyűk párzási és költési időszakába.

A keselyűtojásra kísértetiesen hasonlító szerkezetbe egy érzékelőt helyeztek, amely 70 napig képes mérni a levegő páratartalmát, hőmérsékletét, és a nyomást is. A készülék az összegyűjtött információkat azonnal továbbküldi egy közeli egységbe, amely elraktározza az adatokat. A módszer azért különösen fontos, mert korábban szinte csak vizuális információkat tudtak szerezni a madarakról.

A tudósok által már régebb óta használt módszerek is hasonlóan különösek. Ilyen például a mindenki számára elérhető kopasz sas-webkamera, vagy egy pingvin alakú, távirányítható autó, amely közel tud kerülni egy-egy madárcsoporthoz. Ezek az eljárások  csak videofelvétel készítésére alkalmasak, így rengeteg olyan információ van még, amelyet a kutatók nem voltak képesek megszerezni. A legtöbb kérdés továbbra is a fészek belsejét, a tojások környékét övezi.

A projekt éppen ezt a megközelíthetetlennek hitt területet tárhatja fel, így valóban igen jelentős lehet a madarak vizsgálatánál. Az ötlet meg is tetszett a kutatóknak, így áprilisban elhelyezik az első kémtojást egy keselyűfészekben.

(Via: Popular Science)

vissza a címlapra

Kommentek

Legfrissebb videó mutasd mind

LONDON, ENGLAND - MARCH 22:  A member of the public is treated by emergency services near Westminster Bridge and the Houses of Parliament on March 22, 2017 in London, England. A police officer has been stabbed near to the British Parliament and the alleged assailant shot by armed police. Scotland Yard report they have been called to an incident on Westminster Bridge where several people have been injured by a car.  (Photo by Carl Court/Getty Images)
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.