Tudomány

Negyven év után fogtak egy kihaltnak hitt orrszarvút

A szumátrai rinocérosz súlyosan veszélyeztetett. Három évvel ezelőtt még úgy hitték, az állatfaj már nem is élhet a térségben.

A szumátrai orrszarvú súlyosan veszélyeztetett faj. Becslések szerint mindössze 100 példány élhet ma szabadon, hatalmas területen szétszórva. Három évvel ezelőtt, Kalimantanon, Borneó indonéz részén sikerült lencsevégre kapni egy állatot, most végre a személyes találkozás is megtörtént.

A befogott példány egy 4-5 éves nőstény, amelyet egy gödörcsapda segítségével fogtak el. A kutatók úgy gondolják, a térségben egy nagyjából 15 állatból álló populáció élhet. Az indonéz WWF vezérigazgatója, Dr. Pak Efransjah szerint a felfedezés hatalmas természetvédelmi siker. Elmondása szerint a következő cél az, hogy megvédjék a régióban megmaradt állatokat.

A szumátrai orrszarvú a világ legkisebb orrszarvúfaja. Egykor Dél-Ázsiában Indiától Kínáig megtalálhatóak voltak, az orvvadászat és a fakitermelés azonban súlyos károkat okozott a populációban, így a faj elterjedése mára nagyrészt Szumátrára korlátozódik. Az orrszarvúk helyzete egyre rosszabb, tavaly Borneó maláj részén nyilvánították kihaltnak az állatot.

Az faj védelmét nehezíti a tény, hogy nehezen szaporodik fogságban. Ha a nőstények hosszú ideig nem párosodnak, a méhükben ciszták nőnek, ezzel terméketlenné téve az állatokat. Az orrszarvú érdekében a hosszútávú cél éppen ezért lehet az, hogy ugyan a szabadban, de a vadászoktól védve hozzanak létre számukra nagyobb területeket, ahol biztonságban élhetnek.

(Via: IFL Science)

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik