Tudomány

Borostyán őrizte meg az ősi gyíkokat

Egy tucat gyíkmaradványra bukkantak Mianmartól 100 kilométerre. A kréta-kori állatok jól konzerválódtak a borostyánban, a tudósok szerint a kőzetek a valaha előkerült legváltozatosabb és legősibb trópusi gyíkleletek lehetnek.

A trópusi gyíkoknak és kígyóknak jelenleg nagyjából 9900 faját ismerjük, ez a szám évmilliókkal korábban még nagyobb lehetett. Az ősgyíkok megismerésében a kövületek segíthetnek, ezek azonban többnyire csak a vázszerkezet feltérképezésére alkalmasak. Az új, borostyánban megmaradt leletek viszont a belső szervek és lágy szövetek tanulmányozására is lehetőséget ad.

Borostyánban konzerválódott ősi gyíkokra eddig három kontinensen bukkantak, a legjelentősebb a 99 millió éves burmai gekkó volt, a kihalt állat bőrét, farkát és lábát lehetett tanulmányozni.

A most előkerült 12 maradványt nagy felbontású röntgennel, elektro- és fénymikroszkóppal vizsgálták meg. A rendkívüli és páratlan épségnek köszönhetően a tudósok részletesen megvizsgálhatták mind a csontokat, mind a lágy szöveteket, összehasonlítva más, korábban is ismert leletekkel.

A kutatók arra jutottak, hogy a gyíkok a 146 millió évvel ezelőtt kezdődő, és 65,5 millió éve véget ért kréta-kor közepén élhettek, eszerint a leletek nagyjából 100 millió évesek lehetnek. A konzerválódás miatt a tudósok az állatok bőrpikkelyeit, nyelvét és még karmait is képesek voltak tanulmányozni, eddig egyedülálló módon.

A vizsgálatok után azt a következtetést vonták le, hogy két példánynak még ma is élnek rokonai, az egyik egy gekkó-, a másik egy kaméleonfaj. A többi ősi gyíknak úgy tűnik, mára nem maradt leszármazottja.

Bár arra kevés a valószínűség, hogy a kövületekből kinyert DNS-sel Jurassic Parkot hozzanak létre, a felfedezés így is jelentős. Az új és igen ritka kréta kori leleteknek köszönhetően a tudósok még jobban megérthetik a gyíkfélék sokszínűségének evolúciós okát.

(Via: IFLScience)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik