Nagyvilág

Eltiltanák a háziorvosokat a homeopátiás szerek felírásától Angliában

Nincs tudományos bizonyíték az eljárás hatásosságára, ezért sokan nem veszik jó néven, hogy erre fordítják a közgyógyellátás forrásait.

Nagy-Britanniában jelenleg a háziorvosok is felírhatnak homeopátiás szereket, de a kormány ennek betiltását tűzte ki – tudósít a BBC. Az eljárás kritikusai szerint a páciensek lényegében cukorkát kapnak. A homeopátia alapja ugyanis, hogy egy betegséget azzal próbálnak gyógyítani, hogy a tünetet kiváltó anyagot felhígítva adják a betegnek, laktóz alapanyagú tablettába keverve.

A brit Nemzeti Egészségügyi Szolgálat hivatalos álláspontja szerint semmilyen tudományos bizonyíték nincs arra, hogy a homeopátiás szereknek bármilyen valódi hatásuk lenne. Egy társadalmi szervezet, a Good Thinking Society kezdett kampányolni azért, hogy a közgyógyellátásban ne is írhassák fel ezeket a szereket, ezután vette napirendre a minisztérium is az ügyet. Jövőre tárgyalásokat folytatnak a kérdésben – közölték.

A Good Thinking Society alapítója azt mondta: elfogadhatatlan, hogy a Nemzeti Egészségügyi Szolgálat véges erőforrásait homeopátiás szerekre szórják el. A tudományos alapot nélkülöző eljárásokra szánt pénzt sokkal jobban el lehet költeni olyan gyógymódokra, melyek valódi segítséget jelentenek a betegek számára – tette hozzá.

Dr. Helen Beaumont háziorvos, a Homeopátiás Testület elnöke viszont azt mondta: fontos a beteg választási lehetősége, Európa-szerte széles körben alkalmazzák ezt a gyógymódot, és a betegek meg vannak győződve a hatásosságáról, ahogy ő is.

Ha elfogadják a korlátozást, attól még a saját költségükön megvásárolhatják az emberek a homeopátiás szereket – írja a BBC. George Freeman miniszter azt mondta: kötelességük a forrásokat a leghatásosabb gyógymódokra fordítani, ezért mérlegelik, hogy a jövőben fel lehessen-e írni receptre homeopátiás készítményeket.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik