Tudomány

Zika-vírus: nem a szex a gond, hanem, hogy ez még csak a “főpróba”

Megdöbbentően gyorsan jött, és robbanásszerűen terjed, ha egy keményebb vírus teszi ugyanezt, most nagyon nagy bajban lenne az emberiség. Ez lehet a "főpróba", és nyugalom, szexuális úton csak elenyésző eséllyel kaphatjuk el.

Nincs két hete, hogy a Zika-vírusról szakemberek szűk körén kívül a világnak halvány fogalma sem volt. Ma már mindenki ettől retteg, féltik tőle az olimpiát, címlapot ér a hír, ha megjelenik egy-egy új országban. Mi történik itt? Mivel állunk szemben? Nagy Károly virológust, a Semmelweis Egyetem egyetemi tanárát, az Orvosi Mikrobiológiai Intézet volt vezetőjét kérdeztük.

Minden vírus kártékony

Mint nevéből is kiderül, egy vírusról van szó, mérete mindössze a millimikron tört része. A baktériumokkal ellentétben “egyedül” gyakorlatilag életképtelen, egy úgynevezett fogékony sejten kívül nem tud fennmaradni. Megfelelő gazdasejtbe jutva aztán mértéktelenül elszaporodik és betegséget okoz.

Érdekes még, hogy míg az ember számára számtalan hasznos vagy semleges baktérium létezik, addig a vírusok közt nincs ilyen: mindegyikük kártékony. Ma már az sem igaz, hogy vírusok ellen nincs gyógyszer, mert egyre több hatékony antivirális szer áll rendelkezésre. Igaz, ezek az antibiotikumokhoz képest sokkal különlegesebbek, komplikáltabbak, és spektrumuk közel sem olyan széles.

Egy csípés, és kész

Maga a Zika-vírus vérszívó ízeltlábúak, azaz egyes szúnyog- és kullancsfajok közvetítésével terjed, emberről emberre nem, és az ilyen mutáció kialakulása is elég valószínűtlen.

Főként azokról a “trópusi” szúnyogfajokról van szó, amelyek a maláriát terjesztik, ezen belül is elsősorban az egyiptomi csípősszúnyogról. Egyik emberről a másikra viszi a fertőzést szájszervével, illetve a testéből visszaöklendezett kevéske vérrel. Nincs nehéz dolga, egyetlen csepp emberi vér ezer vírust is tartalmazhat – emeli ki a szakember.

Egyes feltételezések szerint ha a szúnyog teleszívja magát vérrel, egy napig nem keres újabb áldozatot, ennyi idő alatt pedig a vírust elpusztítják a gyomrában lévő enzimek. De ez még nem bizonyított, és elég ritka, hogy a rovart nem zavarja meg semmi, hanem nyugodtan megtömi magát.

Fotó: Europress/Getty Images/Victor Moriyama
Fotó: Europress/Getty Images/Victor Moriyama

Szexuális úton is terjed?

Szerdán friss hír keltette az újabb pánikot, miszerint Dallasban egy személy szexuális úton fertőződött meg. Ő maga nem járt külföldön, partnere viszont nemrég tért haza Venezuelából.

Nagy Károly azonban nyugalomra int, mint mondja, az ilyen vírusok néhány estben valóban átkerülhetnek szexuális úton egyik emberről a másikra, de nagyon ritkán, és sok tényező együttes közrejátszása kell a fertőzéshez.

Például, hogy az illető röviddel az aktus előtt kapja meg a vírust, a tünetek megjelenése előtt lépjen be a szexuális kapcsolatba, de megfelelő vírusszám legyen már a szervezetében, számít a megfertőzendő partner immunállapota is, és a többi. A Zika-vírus esetében tízezer fertőzésből átlag egy mehet át szexuális úton, vagyis az arány elhanyagolható.

A szakértő szerint a lényeg: a szexuális érintkezés nem fog fontos fertőzési úttá válni. Továbbra is a szúnyog átvitel a kulcskérdés, a csípések kiküszöbölésével megakadályozható a járvány kialakulása.

Életbevágóan fontos kérdés

Maga a kórokozó szó szerint az “Isten háta mögül” származik, 1947-ben mutatták ki először az ugandai Zika-erdőben – a név a helyiek nyelvén távolit, elhagyatottat jelent. Emberben 1968-ban jelent meg bizonyított módon, aztán hosszú csend után gyakorlatilag meghódította a világot. A legújabb feltételezések szerint Brazíliába – ahol eddig mintegy félmillió embert fertőzött meg – nem is Afrikából érkezett.

A kutatók szerint régóta jelen van Francia Polinézia szigetein, onnan tört most be Dél-Amerikába, majd az Egyesült Államokba, Ausztráliába, Európába, összesen több mint 20 országba.

Rejtély, hogy miért épp most “szabadult el”, és miért terjed robbanásszerűen. Márpedig e kérdések megválaszolása életbevágóan fontos, ezért foglalkoznak a témával a világ vezető politikusai, és költenek a kutatásra hatalmas összeget.

Ha nem értjük meg, miért és hogyan történt, teljesen kiszolgáltatottak leszünk a jövőben más, a Zika-vírusnál sokkal komolyabb kórokozók támadásával szemben. Most még csak találgatunk, de elsősorban a klímaváltozás és a világszintű áruszállítás, személyforgalom állhat a háttérben.

Klímaváltozás és személyforgalom

A vírust emberek szállítják szerte a világba a testükben, csomagjukban, ruháikban, vagy konténerek, dobozok millióiban. Felgyorsult a közlekedés, ember és áru tömegesen szeli át a földet keresztül-kasul minden egyes nap, korábban elképzelhetetlen sebességgel. A klímaváltozással pedig a melegkedvelő fajok élettere folyamatosan nő, esetünkben a Zika-vírust terjesztő rovarok olyan területeken is elszaporodhatnak, ahol korábban ez elképzelhetetlen volt.

Nagy Károly szerint a mostani fokozott érdeklődés kulcsa, hogy az új kihívásra minél hamarabb és minél jobb választ találjunk. Maga a Zika-vírus ilyen értelemben másodlagos.

Miért csak Brazíliában “okoz” kisfejűséget?

És minden bizonnyal az is marad, mert bár a média elég szörnyű színben festi le, nem túl félelmetes. Lappangási ideje még nem teljesen tisztázott, de néhány napnál nem több.

Az emberek 80 százaléka tünetmentes, szervezete legyőzi a vírust anélkül, hogy az illető észrevenné. Másoknál fejfájás, hőemelkedés, esetleg láz jelentkezik, valamint enyhe, nem is túl piros kiütések a bőrön. Emellett jellemzőek a véreres szemek, és egyeseknél ízületi fájdalmak jelenhetnek meg.

Két-három nap alatt a tünetek maguktól megszűnnek, és ami fontos,

a Zika-vírus okozta Zika-lázban még senki nem halt meg.

A legnagyobb félelmet persze a terhes anyák körében kelti, miután Brazíliában állítólag a vírus hatására ugrásszerűen megnőtt a kóros kisfejűséggel születő babák száma. Erre viszont közvetlen tudományos bizonyíték nincs.

A kisfejűségben szenvedő csecsemőkben megtalálták ugyan a vírus ellenanyagát, de például Kolumbiában 2500 fertőzésből egyetlen egy mikrokefáliás eset sem volt.

Nagy Károly szerint elképzelhető, hogy a betegség kialakulásához a Zika mellett kell még egy faktor, ami az érintett brazil anyákban megvan.

Fotó: Europress/Getty Images/Mario Tama
Fotó: Europress/Getty Images/Mario Tama

Jön Magyarországra is

Ami pedig minket közvetlenül érint: szinte borítékolható, hogy inkább előbb, mint utóbb megérkezik Magyarországra is egy fertőzött emberben rejtőzve. Az elméleti lehetősége megvan annak is, hogy vírusgazda szúnyog kerül az országba, de elszaporodni, terjedni nem tud a mi klímánkon.

A hazai szúnyogok pedig élettani sajátosságaik, szaporodási szokásaik miatt nem válnak hordozó vektorokká. Járványos méretű fertőzéstől tehát semmiképp nem kell tartanunk – erősíti meg Nagy Károly.

Aki pedig “fertőzött” országba készül utazni, például Brazíliába az olimpia miatt, tudnia kell, hogyan védekezzen. Ami az olimpiát illeti, a déli féltekén éppen tél lesz, amikor a szúnyogok ott is visszahúzódnak, de minden egyéb esetben a megelőzésre kell fektetni a hangsúlyt. Egyszerű, bőrre felvihető szúnyogriasztó készítményekről van szó.

A Zika-lázat terjesztő szúnyogok szerencsére nappali állatok, így még láthatjuk, hallhatjuk is őket, de a lényeg, hogy a riasztót is gyakran, célzottan használhatjuk. Nem kell félni, hogy éjjel “leizzadjuk”, ledörzsöljük a készítményt, és a szúnyogháló ellenére is szabad prédává válunk. Sötétben alszanak ezek a szúnyogok is.

A hosszabb távú megoldás a védőoltás kifejlesztése, ami egyes hírek szerint egy éven belül megtörténhet. Nagy Károly ezt elképzelhetőnek tartja, ám felhívja a figyelmet, hogy a szigorú tesztek és engedélyeztetési folyamatok miatt utána még legalább két-három év, amíg a vakcinát használni is tudjuk.

Lesz következő

Nagyban lehet csökkenteni a hordozó szúnyogok számát a szaporodásuk szempontjából ideális pangó vizek megszüntetésével. Még egy esővízzel megtelt, félredobott autógumi is szúnyogok százainak bölcsője lehet. Létezik egy teljesen környezetbarát módszer is a tömeges irtásra.

Ivartalanított rovarokat engednek szabadon, hogy párosodjanak adott terület egyedeivel. Az így született utódok viszont már nemzőképtelenek lesznek, így elméletben egy generáción belül megtizedelhető a populáció. Sokkal hatékonyabb, mint a kemikáliák, és az Egyesült Államok már most milliószám küldi az ilyen szúnyogokat Dél-Amerikába.

Ezzel párhuzamosan pedig szükség van a terhes anyák szűrésére. A Zika-vírus vérből, nyálból, vizeletből is kimutatható már napokkal a tünetek megjelenése előtt – vázolja a szakértő.

Nézhetjük tehát úgy is, a Zika megállítása kiváló éles gyakorlat a világ számára: bármikor újabb vírus képes lehet ekkora robbanásra, életbevágóan fontos, hogy gyorsan, hatékonyan cselekedjünk. Mert lesz ilyen, a Zika-vírusnál akár lényegesen veszélyesebbek is, csak az időpont kérdéses.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik