Tudomány

Katasztrófa vár ránk – figyelmeztet egy ókori egyiptomi királyné

24.hu
24.hu

2016. 02. 02. 17:43

Egy eddig ismeretlen ókori királyné sírját találhatta meg egy cseh kutatócsoport a Kairótól délre fekvő Abu-Szírben, az ókori Memphisz nekropoliszában. Ha a feltárást vezető Miroslav Barta professzornak mindenben igaza van, az igen kellemetlen lehet a ma élő emberekre nézve – írja a CNN.

III. Hentkauesz feltételezett sírhelyéről tavaly novemberben érkeztek az első hírek. A királyné az Óbirodalom korában, i.e. 2460 és 2458 között uralkodó Noferefré fáraó felesége volt. Sírja a fáraóétól nagyjából 200 méterre található.

kép: 123rf.com

A cseh régészek egyre nyugtalanítóbb információkat közölnek, ahogy egyre előrébb haladnak a feltárással. Barta úgy gondolja, hogy a kor, amelyikben III. Hentkauesz élt nem is különbözött annyira napjainktól. Ha igaza van hatalmas katasztrófa előtt állunk, ami után csak romok maradnak.

Az emberi maradványok mellett a régészek agyagedényeket, fából és rézből készült tárgyakt, valamint állatcsontokat is találtak. Ezek, a királyné csontjaiból kinyert információkkal együtt sokat elárulnak a korról.

„Kegyetlen korszak volt, amikor az Óbirodalom hatalmas kihívásokkal nézett szembe. Emelkedőben volt a demokrácia, de egyre inkább eluralkodott a nepotizmus, amikor különböző érdekcsoportok a rokonaik és barátaik között osztják fel a befolyásos pozíciókat. Mindez, és egy komoly klímaváltozás elég volt ahhoz, hogy ne csak az egyiptomi Óbirodalomnak vessen véget, de számos márs civilizációnak is a Közel Keleten, illetve Európában” – mondja Barta.

Abu-Szír (kép: Wikipédia)

Kétszáz évvel a királyné halála után a Nílus nem öntött ki többé, így nem tette termővé a partmenti területeket, ez pedig a piramisépítők korának végét jelentette. Az áradások nélkül nem volt rendes termés, így nem volt mit megadóztatni, vagyis nem volt miből finanszírozni az állam működését, így elpárolgott a közösségbe, és a birodalom integritásába vetett hit.

Barta szerint a múlt visszhangjai a lehetséges jövőnkre figyelmeztetnek minket. „Az emberek mindig azt hiszik, hogy a régi idők teljesen mások voltak, és mi sem vagyunk ugyanolyanok, mint az őseink, de ez tévedés” –mondja a professzor, aki szerint a jelen kísértetiesen emlékeztetet a civilizációk bukását megelőző ősi időszakra. Mindezek ellenére úgy látja, van esély a változtatásra.

„Ha elfogadjuk az összeomlás tényét, megértjük, hogy része a természetes körforgásnak akkor rájövünk, hogy ez az út egy új felemelkedéshez vezet, és akkor képesek leszünk tenni a katasztrófák ellen” – mondja.

Kommentek

Legfrissebb videó mutasd mind

RECIFE, BRAZIL - JANUARY 27:  Dr. Vanessa Van Der Linden, the neuro-pediatrician who first recognized and alerted authorities over the microcephaly crisis in Brazil, measures the head of a 2-month-old baby with microcephaly on January 27, 2016 in Recife, Brazil.  The baby's mother was diagnosed with having the Zika virus during her pregnancy. In the last four months, authorities have recorded close to 4,000 cases in Brazil in which the mosquito-borne Zika virus may have led to microcephaly in infants. The ailment results in an abnormally small head in newborns and is associated with various disorders including decreased brain development. According to the World Health Organization (WHO), the Zika virus outbreak is likely to spread throughout nearly all the Americas. At least twelve cases in the United States have now been confirmed by the CDC.  (Photo by Mario Tama/Getty Images)Zika-vírus: nem a szex a gond, hanem, hogy ez még csak a "főpróba"
Gyertyával védték pogánykákat a gonosz szellemektől