Tudomány

Katasztrófa vár ránk – figyelmeztet egy ókori egyiptomi királyné

Egy eddig ismeretlen ókori királyné sírját találhatta meg egy cseh kutatócsoport a Kairótól délre fekvő Abu-Szírben, az ókori Memphisz nekropoliszában. Ha a feltárást vezető Miroslav Barta professzornak mindenben igaza van, az igen kellemetlen lehet a ma élő emberekre nézve – írja a CNN.

III. Hentkauesz feltételezett sírhelyéről tavaly novemberben érkeztek az első hírek. A királyné az Óbirodalom korában, i.e. 2460 és 2458 között uralkodó Noferefré fáraó felesége volt. Sírja a fáraóétól nagyjából 200 méterre található.

kép: 123rf.com
kép: 123rf.com

A cseh régészek egyre nyugtalanítóbb információkat közölnek, ahogy egyre előrébb haladnak a feltárással. Barta úgy gondolja, hogy a kor, amelyikben III. Hentkauesz élt nem is különbözött annyira napjainktól. Ha igaza van hatalmas katasztrófa előtt állunk, ami után csak romok maradnak.

Az emberi maradványok mellett a régészek agyagedényeket, fából és rézből készült tárgyakt, valamint állatcsontokat is találtak. Ezek, a királyné csontjaiból kinyert információkkal együtt sokat elárulnak a korról.

„Kegyetlen korszak volt, amikor az Óbirodalom hatalmas kihívásokkal nézett szembe. Emelkedőben volt a demokrácia, de egyre inkább eluralkodott a nepotizmus, amikor különböző érdekcsoportok a rokonaik és barátaik között osztják fel a befolyásos pozíciókat. Mindez, és egy komoly klímaváltozás elég volt ahhoz, hogy ne csak az egyiptomi Óbirodalomnak vessen véget, de számos márs civilizációnak is a Közel Keleten, illetve Európában” – mondja Barta.

Abu-Szír (kép: Wikipédia)
Abu-Szír (kép: Wikipédia)

Kétszáz évvel a királyné halála után a Nílus nem öntött ki többé, így nem tette termővé a partmenti területeket, ez pedig a piramisépítők korának végét jelentette. Az áradások nélkül nem volt rendes termés, így nem volt mit megadóztatni, vagyis nem volt miből finanszírozni az állam működését, így elpárolgott a közösségbe, és a birodalom integritásába vetett hit.

Barta szerint a múlt visszhangjai a lehetséges jövőnkre figyelmeztetnek minket. „Az emberek mindig azt hiszik, hogy a régi idők teljesen mások voltak, és mi sem vagyunk ugyanolyanok, mint az őseink, de ez tévedés” –mondja a professzor, aki szerint a jelen kísértetiesen emlékeztetet a civilizációk bukását megelőző ősi időszakra. Mindezek ellenére úgy látja, van esély a változtatásra.

„Ha elfogadjuk az összeomlás tényét, megértjük, hogy része a természetes körforgásnak akkor rájövünk, hogy ez az út egy új felemelkedéshez vezet, és akkor képesek leszünk tenni a katasztrófák ellen” – mondja.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik