Tudomány

A Holdon építene falut az Európai Űrügynökség

Azt remélik, hogy az egész világ összefog az új bázis létrehozásáért.

Nemzetközi kutatófalut hozna létre a Holdon az Európai Űrügynökség igazgatója. Jan Woerner pénteken Párizsban, sajtóértekezleten ismertette a terveket.

A faluban emberek és robotok dolgoznának, a létesítményeket az égitest porából alkotnák meg 3D-nyomtatással. Űrhajó-leszállóhelyet és bányát is kialakítanának. „Egyes országokat jobban érdekelhet a tudományos kutatás, mások ugródeszkakánt használnák a Holdat további kutatásokhoz a világűrben, a magánvállalatok a bányászatban lehetnek érdekeltek” – ecsetelte a lehetőségeket Woerner.

Világszerte folynak a tárgyalások az elképzelésekről és arról, hogy van-e elég érdeklődő a megvalósítás iránt. A Nemzetközi Űrállomást viszont 2024-ben bezárják, ezután, 2030-ig jöhet szóba a megvalósítás.

A Hold-misszió fontos lépés lehet a Mars-utazás felé – vázolta fel az igazgató, aki szerint ez az Európai Űrügynökség egyik központi programja. A programban mások mellett Oroszország, Kína, Japán és a NASA is részt vehetne. Woerner szerint ez az egyetlen versenyképes javaslat jelenleg.

Fontos viszont abban is dűlőre jutni, hol legyen a kutatófalu: a Hold túlsó oldalán, az innensőn, vagy a sarkokon. Oroszország már közölte, hogy tervez Hold-missziót, így akár ebben a programban is részt vehetnének. Woerner elmondta: az Egyesült Államokban és Izraelben már ismertette az elképzeléseket, a következő hetekben japán, kanadai és orosz illetékesekkel is tárgyalnak. (MTI)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik