Tudomány

Új szín a rendszámtábla-palettán: zöld

Sárga rendszám a taxikon, kék a diplomata-autókon, piros a traktorokon – ezeket már megszoktuk az évek-évtizedek során. Most azonban megérkezett a legújabb „színes” rendszám, a zöld. Vajon mely járművek kaphatják meg a zöld rendszámot, és az milyen előnyökkel jár?

Aki figyelmesen járja a magyar utakat, egyre több zöld színű rendszámmal futó autót láthat a forgalomban. Akik figyelték a híreket, tudják, hogy e rendszámokkal az elektromos meghajtású modelleket különböztetik meg a hatóságok. Mivel ezek az autók nem terhelik a városok levegőjét károsanyag-kibocsátással, tulajdonosaik többféle előnyben részesülnek.

Az elektromos autók fenntartóinak járó kedvezmények köre – amelybe eddig is beletartozott például a cégautó-adó alóli mentesség és a csökkentett regisztrációs adó – jelentősen bővül a közeljövőben. Az, hogy pontosan milyen előnyöket is élvezhetnek majd a zöld rendszámmal ellátott járművek tulajdonosai, év végén dől el: a Jedlik Ányos Klaszter szeptember 30-án átadta a Nemzetgazdasági Minisztériumnak az ösztönző intézkedéseket tartalmazó javaslatcsomagot, a minisztérium pedig 2015. november 30-ig nyújtja be a Parlamentnek a véglegesnek szánt jogszabály-módosításokat. Ami már most biztosnak tűnik: az új rendszámmal rendelkező autót birtoklók könnyebben kaphatnak majd parkolási kedvezményeket és behajtási engedélyeket. Az önkormányzatok már a jogszabály-módosítások parlamenti elfogadása előtt is léphetnek – a II. kerület pedig élt is a lehetőséggel: a parkolást minden zöld rendszámos autó számára ingyenessé tette.

zold_rendszamtabla2

Noha a zöld rendszám egyelőre elsősorban az új elektromos modelleken látható, egyre többször felbukkan a hagyományos meghajtású társaiktól általában kevésbé eltérő megjelenésű, konnektorról tölthető (plug-in hibrid) autókon is, amelyek a technológia gyors terjedésének köszönhetően egyre több márka kínálatában jelennek meg. A gyártók e modelljeik külső vizuális megkülönböztetésére különféle jelöléseket használnak: a Mercedesnél egy kis „e” betű, a Volkswagennél a GTE, a BMW-nél pedig az eDrive plakett jelzi, hogy az adott C-osztály, Golf vagy 3-as BMW bizony képes emisszió-mentesen is haladni.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik