TREATMENT FOR EPILEPSY 
Photo essay. Insertion of neurocybernetic prosthesis (NPC) for the treatment of epilepsy. The system employed consists of a neurostimulator, pacemaker-like, placed under the left clavicle and connected to small electrodes which are placed around the vagus nerve, at the neck level. Once programmed, the NCP regularly delivers electric pulses that dimish the frequency of epileptic attacks. Shown here, placement of electrodes. 

LAURENT / BSIP
Tudomány

A jövő drogbárói letöltésenként mérik majd az extázist

24.hu
24.hu

2015. 11. 24. 19:35

Korábban a témában:

Zoltán István magyar származású amerikai író, futurológus és filozófus, a Transzhumanista Párt elnökjelöltje szerint a jövő kábítószerkereskedői nem fóliatasakok csomagolva vagy tablettákba préselve, hanem koponyába ültethető implantátumokon keresztül, az internetről letölthető adatcsomagok formájában árulják majd a „digitális kábítószert”.

Zoltán a Motherboardon megjelent cikkében azt írta, több forrásból – javarészt transzhumanista biohacker barátaitól – is azt az információt kapta, hogy a kartellek máris élénken érdeklődnek az olyan technológiák iránt, amelyek segítségével neurális stimulációval ingerelhetők az agy egyes területei.

„Ha a tudósok képesek arra, hogy agyi implantátumokkal olyan neurális ingereket gerjesszenek, amelyek hatással vannak a gondolkodásunkra, a hangulatunkra és a viselkedésünkre, a jövő drogjai nagyban különbözhetek majd a maiaktól” – érvelt a futurológus. Mint írta, nagyon is elképzelhető, hogy nem is olyan soká a metanfetamint kotyvasztó kémikusok helyett mérnökök és programozók fogják gyártani a digitális drogokat. „Ez lehet az úgynevezett drogpiac következő nagy dobása” – írta.

Zoltán hangsúlyozta, már ma is világszerte közel félmillió ember él az agyára kapcsolt chipekkel. Többségük a siketeket segítő ún. cochleáris implantátumot visel, de vannak köztük olyanok is, akik a mély agyi stimulációt (deep brain stimulation, DBS, a szerk.) lehetővé tévő, koponyába építhető lapkákat használnak az Alzheimer- és a Parkinson-kór, illetve az epilepszia tüneteinek enyhítésére. A DBS-implantátumok elektromos impulzusokkal ingerlik az agy egyes területeit, és az epilepsziás betegek esetében például komoly segítséget nyújthatnak a rohamok semlegesítésében.

A kutató úgy gondolja, hogy hasonló technológiák felhasználásával az agy hangulatközpontja, az amygdala is stimulálható lehet. „A hírek szerint a Thync nevű eszköz is hasonlóan működik – írta. – Az idén piacra dobott berendezés kipróbálói szerint viszonylag jól működik, képes javítani a hangulatot és megnyugtatni a viselőjét. Ráadásul bitang jól néz ki.”

Zoltán szerint a rekreációs célú agyi implantátumok „szent grálja” persze a szexchip lenne. „Egy orvos már kísérletezett hasonlóval, az agy erogén zónáinak direkt stimulációjával – fejtegette. – A hírek szerint most befektetőket keres, hogy kereskedelmi forgalomba hozhassa az implantátumát.”

A kutató szerint, ha egy gazdag drogbáró meglátná a lehetőséget a technológiában, és hajlandó lenne pénzt fektetni a fejlesztésébe, egy csapásra forradalmasíthatná drogpiacot. „Az okostelefonunkon keresztül bármikor vásárolhatnánk magunknak egy óra orgazmust” – írta.

vissza a címlapra

Kommentek

Legfrissebb videó mutasd mind

German Chancellor and CDU party leader Angela Merkel (C) addresses supporters after exit poll results were broadcasted on public television at an election night event at the party's headquarters in Berlin during the general election on September 24, 2017.
Germany voted in a general election expected to hand Chancellor Angela Merkel a fourth term, while the hard-right Alternative for Germany (AfD) party is predicted to win its first seats in the national parliament. / AFP PHOTO / Odd ANDERSEN
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.