Tudomány

Kirázza a hideg a németeket november 9-től

24.hu
24.hu

2015. 11. 09. 14:47

Ami a magyaroknak augusztus 29-e, az a németeknek november 9.
Korábban a témában:

A történelem tele van sorsdöntő eseményekkel, de ritka az, hogy az évszázadok során egyazon nemzettel, ugyanazon napon történjenek nagy dolgok. Mégis így van ez a németekkel és november 9-cel – éppen ezért lett ez a dátum Németország sorsnapja.

A forradalmár halála

A történet 1848-ban kezdődik, abban az évben, amikor forradalom söpört végig Európán. A német területeken a változások egyik gócpontja Frankfurt volt, a szövetségi gyűlés színhelye. Ide került be Lipcse képviselőjeként az a Robert Blum, aki később a forradalom egyik meghatározó figurája lesz.

A szegény családból származó férfi radikális liberális nézetei miatt a parlamentben a balpárt vezetőjévé vált. A bécsi forradalom hírére az osztrák fővárosba utazott, ahol részt vett az utcai harcokban. November 4-én, miután Windischgrätz bevette a várost, Blum fogságba esett. Golyó általi halálra ítélték, melyet november 9-én hajtottak végre. Halála szimbolikus, a forradalom vérbefojtását jelenti.

A császár bukása

A következő dátum az első világháborúhoz köthető. 1918 őszére gyakorlatilag eldőlt, hogy a Német Birodalom elveszti a háborút, ráadásul október 30-ával – a kieli matrózfelkeléssel – a forradalom is megkezdődött. Wilson amerikai elnök jegyzékeiben nem csupán az állam demokratizálásához, hanem II. Vilmos császár lemondásához is kötötte a béketárgyalások megkezdését.

A kancellári pozícióba frissen kinevezett Max von Baden aktív közreműködése, valamint a szociális feszültség miatt az uralkodó lemondásra kényszerült. Hollandiába menekült, és itt is halt meg 1941-ben. Lemondása nem csupán egy tragikus háború befejezését jelentette, hanem a monarchia korszakának végét is.

A diktátor feltűnése

Napra pontosan 5 évvel később egy Adolf Hitler nevű politikus hatalom-átvételi kísérlete fulladt kudarcba. A Nemzetiszocialista Német Munkáspárt elnöke Mussolini példáját követve szeretett volna puccsot végrehajtani. A november 8-án este a Bürgerbräukellerből – Polgári sörházból – induló akció a végiggondoltság hiánya, valamint a karhatalom ellenállása miatt november 9-re meghiúsult.

A puccskísérletben több párttag megsérült vagy meghalt, ráadásul Hitlert is letartóztatták. Bár a sörpuccsként elhíresült akció sikertelen volt, mégis előre jelezte egy erőszakos, tekintélyuralmi rendszer eljövetelét.

Az erőszak elszabadulása

1938-ban a már hatalmon lévő Hitler Németországában alapelemmé vált a zsidóellenesség. Ennek keretében jött létre egy felülről irányított, országos antiszemita erőszakhullám – a novemberi pogromok.

A november 9-én beinduló események során több zsidót megöltek, zsinagógákat és zsidó tulajdonban lévő üzleteket gyújtottak fel. A betört ablakok szilánkjainak csillogásáról az esemény kristályéjszakaként került be a köztudatba. Bár az akciót megelőzően is számtalan atrocitás érte a zsidóságot, mégis ez lett a korszakban élő kirekesztettségük egyik jelképe.

A fal leomlása

A sor zárása 1989. november 9-ei nap, a szocialista blokk haldoklásának csúcspontja. Kelet- és Közép-Európa-szerte reformokra volt szükség, melynek keretében a Német Szocialista Egységpárt tartott egyeztetést az utazási törvény ügyében.

A televízió élőben közvetítette az eseményt, ahol eldőlt, lehetővé válik az NDK-polgárok számára a Nyugatra utazás. Óriási tömeg indult meg a határ felé, és bár a törvény csak másnap lépett volna érvénybe, a nagy nyomás miatt éjszaka megnyitották a határt. Az esemény a berlini fal szimbolikus végét jelentette, és pár nap múlva fizikailag is elkezdték a lebontást. A fal ledöntése Németország megosztottságának végével volt egyenlő.

vissza a címlapra

Kommentek

Legfrissebb videó mutasd mind

CANNES, FRANCE - MAY 21:  Nicole Kidman departs after the 'How To Talk To Girls At Parties' screening during the 70th annual Cannes Film Festival at on May 21, 2017 in Cannes, France.  Celebrities, fans and the movie world have descended on Cannes for this year's festival of the screen. For seventy years The Croisette Boulevard has always been the centre of athe place watch the rich and dandy and people from all walks of life to promenade.  (Photo by Christopher Furlong/Getty Images)
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.