Tudomány

Hiszünk a mesék gyógyító erejében – Orbánék meg a népmesében

Farkas György
Farkas György

újságíró, hírfőnök. 2015. 11. 03. 11:24

Mára elmúlt a népmesék varázslata. A kormány szerint azok viszont "sorsmegoldó képletet” kínálnak a gyerekeknek.

Mesét legtöbben könyvből mondanak. A családokban leggyakrabban az édesanya mesél, Csukás István örök. Ezek a fő megállapításai annak az úttörő kezdeményezésként készített kutatásnak, amit a magyar gyerekek és felnőttek „mesefogyasztási” szokásairól készítettek. A nem reprezentatív felmérésből az is kiderül, hogy a legtöbben (tíz megkérdezettből kilenc) könyvből olvasnak mesét, de minden második szülő saját képzelőerejét is segítségül hívja, fejből mesél. 44 százalék bízza a mesét a tévére, tízből hárman videón/DVD-n vetítenek a kisebbeknek.

A mese a legtöbb családban szülő és gyerek közös programja. Tíz válaszadóból csak egy gondolja úgy, hogy a szülőnek ott sem kell lennie, amikor a gyerek mesét hallgat, néz, olvas. Azok a gyerekek, akik egyedül „fogyasztanak” mesét jobbára (71 százalékban) a televízió képernyője előtt ülnek. Könyvet 41 százalék olvas, 34 százalékuk DVD-n, videón, 15 százalék táblagépen néz mesét. A nagyobb gyerekek közül egyre többen használnak okoseszközöket „mesefogyasztásra”. A családok 72 százalékában a mesélés, meseolvasás, -hallgatás, -nézés az esti lefekvéshez kapcsolódó tevékenység.

A többség hisz a mesék gyógyító erejében

Összességében elmondható, hogy a mesefogyasztás az elalváshoz erős szálon kötődő tevékenység. Különösen igaz ez a hétköznapokra, a hétvégéken jobban eloszlik a „meseidő” a nap folyamán. A szülők 81 százaléka a gyerekek betegágyánál is szokott mesélni, az így válaszolók 58 százaléka arról is meg van győződve, hogy a mesélés gyógyító erővel bír, ezt további 37 százalék is valószínűnek tartja.

A mesék oldják, vigasztalják, megnyugtatják a gyereket. A belső kép ugyanis feldolgozás, indulatok, vágyak, szorongások, ismeretek feldolgozása, ezért kell mesélni este, vagy ha beteg a gyerek. Ettől lemegy a láza, testileg-lelkileg ellazul, megnyugszik, gyorsabban gyógyul. (Vekerdy Tamás, pszichológus, író.)

A mesék által teremtett fantáziavilág segít elterelni a gyerekek gondolatait a betegségről, ezáltal a tünetek által okozott kellemetlenségeket sem élik meg akkora intenzitással. Különösen fontos lehet a mesék szerepe ágyhoz kötött betegek esetében. A mesék, a szükséges gyógyszerek, megfelelő, klinikai vizsgálatokkal igazolt hatású probiotikumokkal kiegészítve segítenek abban, hogy a kellemetlen megbetegedések rövidebb lefolyásúak legyenek és javítják a gyerekek közérzetét is. (Dr. Király Balázs gyermekorvos)

A családok túlnyomó többségében (72 százalék) elsősorban az édesanyák mesélnek, 16 százaléknál az édesapa. A nagymamák 6, a nagypapák 3 százaléka nevezhető főmesélőnek a családban. A mese kiválasztása a megkérdezett családok 28 százalékában csak, 51 százalékában inkább a gyerekre van bízva; 17 százaléknál ez inkább a felnőttek dolga. A családok 4 százalékában a szülő semmilyen beleszólást nem enged a mese kiválasztásába.

Tíz szülőből kilenc saját gyerekkori meseélményét osztja meg gyermekével. A gyerekek legjobban az állatokról szóló meséket kedvelik (40%), ezeket a királyfikról és hercegnőkről szólók követik (19%), majd a járművekről szólók (12%) következnek.

Csukás István örök

A kutatás arra is kitért, hogy kik voltak a szülők kedvenc meseírói és kikért lelkesednek a mai gyerekek. A szülők relatív 53 százaléka nevezte meg Benedek Eleket egyik kedvencként, ám őt már nem említették gyermekeik. Mára elmúlt a népmesék varázslata is. Generációkon átívelő sikere Csukás Istvánnak van. Őt a szülők 39 százaléka sorolta egykori kedvencei közé, és közel ennyien, 35 százalékuk számolt be gyermeke hasonló lelkesedéséről.

Csukás ezzel az eredménnyel a mai kicsik kedvencének tekinthető. Őt a kicsik körében Bartos Erika követi 32 százalékkal. Két meseírónő, a 2008-ban elhunyt Bálint Ágnes és az idén 77 éves Marék Veronika szinte azonos népszerűségnek örvendett a mai kisgyermekes szülők és örvend most csemetéik körében.

Arra a kérdésre, hogy melyik mesekönyvszereplőket kedvelték saját gyerekkorukban, a legtöbben (74%) Vukot említette, de Vackor (16%) és Pöttyös Panni (14%) is kedves emlékeket idézett. Fekete István legendás rókája a nem csak könyv alakban tarolt a nosztalgiázó felnőttek körében, a válaszadók 68 százalékának kedvenc mesefilmhőse is Kag fia lett. A mesefilmsorozatok hősei között pedig Süsü (53%) bizonyult a legnépszerűbbnek, de a Mézga család, Dr. Bubó, Vízipók Csodapók, Frakk, a Nagy Ho-ho-horgász és Pom-pom is ott vannak a kedvencek között.

Inke, 2012. december 13.
Ferincz Viktória könyvet nézeget nagymamájánál a Somogy megyei Inkén 2012. december 13-án. Nincs pénz fűtésre, ezért a település általános iskolájában határozatlan időre rendkívüli szünetet rendeltek el.
MTI Fotó: Varga György
Fotó: MTI/Varga György

A mai gyerekek körében Bogyó és Babóca a kedvenc: Bartos Erika kis csigájával és katicabogarával a kicsik 65 százaléka találkozik szívesen, 20 százalékuk pedig Annát, Petit és Gergőt kedveli az írónő hősei közül, míg Boribont a kicsik 8 százaléka említette.

A kutatás kitért arra is, hogy a szülők magyar vagy külföldi meséket olvasnak és mutatnak gyermekeiknek. A válaszadók 43 százaléka egyértelműen, további 43 százaléka inkább magyar meséket olvas. Mesefilmnézésnél 29 ragaszkodik a magyar alkotásokhoz, 41 százalékuk preferálja azokat. Noha a laptársunk, az nlcafe.hu és a Normaflore támogatásával készült kutatás ezt nem igazolja, a kormány hisz a népmesében. Nagyon.

Minden napra egy népmese

A mindennapi testnevelés és éneklés után itt a kormány újabb terve: a minden napra egy népmese. Az Emberi Erőforrások Minisztériuma a népmesekincs terjesztéséről szóló kormányzati cselekvési programban ezt azzal indokolja, hogy a népmesék erősíthetik a közösségi összetartozást, és “sorsmegoldó képletet” kínálnak fel – példákat adnak, hogyan is kell megoldani egy-egy élethelyzetet.

Az Eduline.hu szerint ehhez át kell alakítani a tanárképzést, újabb kurzusok, más módszertan kell. Tankönyveket is írni kellene, valamint számos digitális anyag is segíti majd a tanárokat.

„Szükséges olyan elméleti és gyakorlati (mesemondó) szakemberek (tovább)képzése, akik a felsőoktatásban el tudják látni a népmese kurzusok tartásával kapcsolatos feladatokat”.

Újragondolnák az iskolai olvasókönyvekben szereplő átírt népmesék szövegét is, mesemondóversenyeken engednék, hogy a diákok ne csak egy megírt mesét mondjanak vissza, hanem saját szavaikkal előadjanak valamit. Az Emmi úgy gondolja, a népmesék rendkívül alkalmasak „a szociálisan rászorult gyermekek, köztük a hátrányos helyzetű roma lakosság oktatására, oktatásba való bevonására akár formális, akár informális kereteken belül”.

A tárca kitér arra is, hogy a népmese igazából forrásszöveg, ami hűen dokumentálja a népi életforma értékeit, a társadalmi felfogást és etikai világrendet. Az oktatási szakportál szerint a mindennapi népmeséhez szükséges egy kutatás arról, hogyan kell jól mesét mondani, mesét hallgatni, össze kell gyűjteni a „jó gyakorlatokat”, hogy a tanárok módszertana ne csak légből kapott legyen.

Bár ez a kutatás épp most készült el, megvizsgálnák, a szülők olvasnak-e meséket, az általuk „digitális bennszülöttnek” nevezett diákok megváltoznak-e egy-két népmesétől. A kormány célja, hogy a hagyományos magyar népmesekincset minél szélesebb körben beépítsék a köznevelésbe és a felsőoktatásba, valamint a kötelező és fakultatív oktatás-képzések keretében kulturális, művelődési szerepének erősítése.

 

 

 

vissza a címlapra

Kommentek

Legfrissebb videó mutasd mind

CANNES, FRANCE - MAY 21:  Nicole Kidman departs after the 'How To Talk To Girls At Parties' screening during the 70th annual Cannes Film Festival at on May 21, 2017 in Cannes, France.  Celebrities, fans and the movie world have descended on Cannes for this year's festival of the screen. For seventy years The Croisette Boulevard has always been the centre of athe place watch the rich and dandy and people from all walks of life to promenade.  (Photo by Christopher Furlong/Getty Images)
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.