Tudomány

Mi a manó ez a sok X meg Y a Google logójában?

24.hu
24.hu

2015. 11. 02. 19:43

Korábban a témában:

Aki hétfőn a Google közelébe került, nem árt ha tudja, ki is volt George Boole. Az angol matematikus 200 éve született (innen a doodle apropója). Felelevenítette leghíresebb kollégájának, Leibniznek bináris – másodfokú – számrendszerét, amelyet a német polihisztor már nem tudott tökéletesíteni. Ezt ötvözte logikájával, és eljutott az úgynevezett igen-nem kérdésig – egy olyan világba, ahol minden egyesekre és nullákra épül.

google

Boole műveiben elválasztotta a logikát és a matematikát, ugyanakkor logikájában algebrai szimbólumokat használt, így a vizsgált állításokat egyenletté alakította. Eszerint akár az egész világot le lehetett volna bontani ilyen kifejezésekre:

pl:. emlős=x, növényevő=y, akkor xy=növényevő emlős, (1-x)=nem emlős

Ezt a kortársak szépnek, de kevésbé hasznosnak találták. A 20. században azonban újra előkerült Boole-algebrája, és ez lett előbb az elektronika, majd a digitális világ alapja. Korunkban Boole-t éppen emiatt emlegethetik az informatikai nyelv atyjának.

A tudós 1815. november 2-án született. Élete során többek között algebrával, analízissel, logikával foglalkozott, és ezek mentén jutott el a filozófiához is. 1849-ben ő lett a Corki Egyetem első matematikaprofesszora, majd 1855-ben az Edinborough-i Királyi Társaság tagja lett. 1864-ben, 49 évesen halt meg.

vissza a címlapra

Kommentek

Legfrissebb videó mutasd mind

MANCHESTER, ENGLAND - MAY 23:  A Police officer stands guard near the Manchester Arena on May 23, 2017 in Manchester, England.  At least 22 people were killed in a suicide bombing at an Ariana Grande concert at Manchester Arena which was packed with children. It is the worst terrorist incident on British soil since the London bombings of 2005.  (Photo by Jeff J Mitchell/Getty Images)
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.