Tech

Íme az ember, aki 3000 forintért megvette a google.com-ot

Néha érdemes eladó domainek után kutakodni az interneten, mert olyan meglepetések is szembejöhetnek, mint a világ egyik legtöbbet érő webcíme.

Sokan vannak, akik weboldalakat készítenek, és ehhez regisztrálnak új domaineket, de akad jó pár olyan is, aki azért böngészi a regisztrációs adatbázisokat, hogy már létező, felszabaduló webcímeket vásároljon magának. Sokat érhet ugyanis, ha valamilyen jól hangzó domain, mondjuk egy sex.com vagy akár a miniszterelnok.hu felszabadul, ilyenkor le lehet rá csapni, és vagy valamilyen saját (természetesen reklámokkal teletömött) oldalt létrehozni rajta, vagy nagy haszonkulccsal továbbadni.

LinkedIn-re postolt bejegyzése szerint Sanmay Ved, egy egykori Google-alkalmazott is ilyen domaineket keresgélt, méghozzá épp korábbi munkaadója, a Google egy szolgáltatásában, a nálunk még nem elérhető Google Domainsben. Egyszerre csak azt vette észre, hogy a webes lista felajánlja a megvehetők között a google.com-ot is. Ugyan kissé hihetetlennek tűnt az ajánlat, de az úriember azonnal rácsapott a megrendelés gombra, és mindössze 12 dollárért, azaz nem sokkal több mint háromezer forintért megvásárolta. Ráadásul visszaigazolás is érkezett a sikeres tranzakcióról, majd pedig e-mail fiókjába elkezdtek beömleni olyan belső információkat tartalmazó levelek, amelyeket csak a Google, mint a domain eredeti birtokosa láthatott eddig. Még nagyobb volt a meglepetése, amikor a domainhez tartozó részletes vezérlőfelülethez is hozzáférést kapott. Gyakorlatilag bármit meg tudott tenni, akár átirányíthatta volna az egészet a konkurens Bingre, vagy lecserélhette volna a keresőmotort egy cicás gifre.

google-com-eladva-02

Viszont mindez csak egy percig tartott: a Google Domains azonnal bejelentkezett nála, miszerint utólag értesült róla, hogy “téves regisztráció” történt, és a domain mégsem a vevőé. A 12 dollárt visszautalták, és minden maradt a régiben. Az eset viszont mégis fontos, mert lássuk be, egy percig szabad préda volt a világ egyik legfontosabb webcíme. Azt még most is vizsgálja a Google, hogyan történhetett mindez, de szakértők szerint viszonylag egyszerű magyarázata lehet az esetnek. Mint ahogy minden domaint a legolcsóbbtól a legfontosabbig, a google.com-ot is csak bizonyos időre adják el a regisztrátorok, és a megrendelést a kifizetett idő lejárta után meg kell hosszabbítani. Ez valószínűleg automatikusan meg is történt, de a szemfüles illető pont azt az egy percet csípte el, amíg az előző előfizetési időszakról a rendszer átállt a következőre.

Végül tehát Sanmay Ved nem profitált semmit az esetből, de egyvalamit képernyőmentésekkel is bizonyítani tud: volt olyan idő, amikor csak az övé volt a google.com. És ez azért menő.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik