Tudomány

Kádár bácsi levele a magyar csecsemőknek

Bihari Dániel
Bihari Dániel

tud újságíró. 2015. 10. 20. 16:00

A gúnyirat szerint katona bácsikat ígért a kicsiknek, akik megvédik őket elvetemült szüleiktől.

A magyar ember még a kínból is viccet csinál, talán ez segít túlélni a sorscsapásokat. Ma már talán kevésbé tűnik viccesnek, mindenesetre hihetetlen bátorságra vall a “Kádár bácsi üzenete” című röplap megalkotása és sokszorosítása.

A dátum pedig 1956. november 15. Az utcákon még szovjet és magyar alakulatok razziáznak, sortüzek dördülnek, vagyis nagyban folyik a törvényen kívüli megtorlás. “Kádár bácsi” és barátai pedig már készülnek a jog álarca mögé bújtatott bosszúra.

Szovjet kakaót és katona bácsit ígér

A röplapot feltehetően budapesti orvostanhallgatók készítették, Cseh Zsuzsa főlevéltáros tette most közzé a Magyar Nemzeti Levéltár honlapján. A szöveg a magyar csecsemőket szólítja meg Kádár János nevében, akinek utolsó bizodalma már csak bennük van.

A ti ártatlan lelketeket még nem tudta megfertőzni szüleitek érthetetlen szabadságvágya. Szolidaritásra hívlak fel benneteket! Nyakig vagyok a … és apáitok nem akarnak tisztába tenni. Vegyétek hát fel ti a munkát!

A termelést kellene a babáknak beindítaniuk sztrájkoló, üldözött szüleik helyett, cserébe “Kádár bácsi” szovjet kakaót, a bölcsőde kifestését és a játékok javítását ígéri. “Addig is mindegyikkőtöknek hoztam egy fölhúzott tankot játékkatonákkal.”

“Ezek a katonabácsik megvédenek benneteket nyugati fasiszta csecsemőktől, valamint elvetemült szüleitektől, kik részetekre borzalmas, szovjet katonáktól mentes jövőt szántak!”

Három év járt érte

Diktatúrában a politikai humor, szatíra, vicc az ellenállás fegyvere is, melyért vészterhes időkben több év börtönbüntetést is lehetett kapni – írja Cseh Zsuzsa, és ez magyarázza azt is, miért foglalkozik a levéltár honlapja a röpirattal.

A Füzesabonyi Gépállomás három dolgozója 1957 júniusában állt bíróság elé a „Kádár bácsi üzenete” miatt. A gúnyiratot ugyanis az egyik vádlott bevitte a munkahelyére, és többek előtt felolvasta. Utána pedig két cinkosával együtt az üzemi bizottság stencilgépén körülbelül 100 példányban lemásolta.

A bíróság úgy ítélte, hogy ezzel kimerítették a folytatólagosan elkövetett izgatás bűntettét, ezért két vádlottra három-három, a harmadikra egy év börtönbüntetést szabott ki. Másodfokon egy-egy, illetve fél évre csökkentették a büntetéseket.

vissza a címlapra

Kommentek

Legfrissebb videó mutasd mind

Budapest, 2012. június 14.
Zaid Naffa, Jordánia magyarországi tiszteletbeli konzulja (j) mond beszédet a Buddha-Bar Hotel Klotild Palace megnyitó ünnepségén. Mellette Orbán Viktor miniszterelnök (k) és Németh Lászlóné nemzeti fejlesztési miniszter áll. Budapest új luxusszállodáját az Erzsébet híd pesti hídfőjénél lévő Klotild Palotában jordán üzletemberek cége, a Mellow Mood Group alakította ki.
MTI Fotó: Kollányi Péter
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.