Tudomány

Kádár bácsi levele a magyar csecsemőknek

A gúnyirat szerint katona bácsikat ígért a kicsiknek, akik megvédik őket elvetemült szüleiktől.

A magyar ember még a kínból is viccet csinál, talán ez segít túlélni a sorscsapásokat. Ma már talán kevésbé tűnik viccesnek, mindenesetre hihetetlen bátorságra vall a “Kádár bácsi üzenete” című röplap megalkotása és sokszorosítása.

A dátum pedig 1956. november 15. Az utcákon még szovjet és magyar alakulatok razziáznak, sortüzek dördülnek, vagyis nagyban folyik a törvényen kívüli megtorlás. “Kádár bácsi” és barátai pedig már készülnek a jog álarca mögé bújtatott bosszúra.

Szovjet kakaót és katona bácsit ígér

A röplapot feltehetően budapesti orvostanhallgatók készítették, Cseh Zsuzsa főlevéltáros tette most közzé a Magyar Nemzeti Levéltár honlapján. A szöveg a magyar csecsemőket szólítja meg Kádár János nevében, akinek utolsó bizodalma már csak bennük van.

A ti ártatlan lelketeket még nem tudta megfertőzni szüleitek érthetetlen szabadságvágya. Szolidaritásra hívlak fel benneteket! Nyakig vagyok a … és apáitok nem akarnak tisztába tenni. Vegyétek hát fel ti a munkát!

A termelést kellene a babáknak beindítaniuk sztrájkoló, üldözött szüleik helyett, cserébe “Kádár bácsi” szovjet kakaót, a bölcsőde kifestését és a játékok javítását ígéri. “Addig is mindegyikkőtöknek hoztam egy fölhúzott tankot játékkatonákkal.”

“Ezek a katonabácsik megvédenek benneteket nyugati fasiszta csecsemőktől, valamint elvetemült szüleitektől, kik részetekre borzalmas, szovjet katonáktól mentes jövőt szántak!”

Három év járt érte

Diktatúrában a politikai humor, szatíra, vicc az ellenállás fegyvere is, melyért vészterhes időkben több év börtönbüntetést is lehetett kapni – írja Cseh Zsuzsa, és ez magyarázza azt is, miért foglalkozik a levéltár honlapja a röpirattal.

A Füzesabonyi Gépállomás három dolgozója 1957 júniusában állt bíróság elé a „Kádár bácsi üzenete” miatt. A gúnyiratot ugyanis az egyik vádlott bevitte a munkahelyére, és többek előtt felolvasta. Utána pedig két cinkosával együtt az üzemi bizottság stencilgépén körülbelül 100 példányban lemásolta.

A bíróság úgy ítélte, hogy ezzel kimerítették a folytatólagosan elkövetett izgatás bűntettét, ezért két vádlottra három-három, a harmadikra egy év börtönbüntetést szabott ki. Másodfokon egy-egy, illetve fél évre csökkentették a büntetéseket.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik