Tudomány

Három férfi kapta a kémiai Nobel-díjat

Thomas Lindahl, Paul Modrich és Aziz Sancar kapta a  2015-ös kémiai Nobel-díjat a DNS javításával kapcsolatos felfedezésekért. A bizottság elmondta, hogy az emberi DNS folyamatosan roncsolódik, ha nem törődünk vele, előbb-utóbb nem is fog hasonlítani arra, amilyen eredetileg volt.

Íme a tudósok, akik nyertek:

A díj indoklása szerint azért ítélték nekik, mert felfedezték és feltérképezték, hogyan javítják meg a sejtek a DNS-t. Itt lehet alaposabban utánaolvasni a dolognak, angolul és svédül. A bizottság szerint így néz ki a sejtek DNS-javító eszközkészlete:

A Nobel-bizottság szerint a tudósok felfedezése olyan alapvető információkhoz juttatott minket az élő sejtek működéséről, amikkel új kezeléseket fejleszthetünk ki például a rák ellen. A három tudós kutatását külön képekkel illusztrálták:

Thomas Lindahl a 29-ik svéd, aki megkapta a Nobel-díjat. Ez azért érdekes, mert a díjat a Svéd Tudományos Akadémia adja át.

A kémiai Nobel-díjjal az összes tudományos Nobelt kihirdették. A héten még az irodalmi és a béke díjast nevezik meg, majd a jövő héten a közgazdasági Nobel-emlékdíj jogosultját (vagy jogosultjait) ismertetik.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik